View Single Post
stare 14-01-2010, 10:55
StaryChemik Mężczyzna StaryChemik jest nieaktywny
Punkty: 3 150, Poziom: 23 Punkty: 3 150, Poziom: 23 Punkty: 3 150, Poziom: 23
Aktywność: 0% Aktywność: 0% Aktywność: 0%

Wpisy: 8
Podziękował: 0
Podziękowano 0 razy w 0 postach
Siła Reputacji: 3
StaryChemik jest na dobrej drodze aby zdobyć zaufanie
Domyślnie

Cytat:
Napisał Frances82 Zobacz post
Też już to czytałam, ale dziękuję bardzo judge. Jest zatem nadzieja, że będziemy mogli sobie "palić" aż do późnej starości I może rzeczywiście należy się skupić, nad wprowadzeniem norm (i ich przestrzeganiem) odnośnie składników e liquidów, jak wspomniał Airs.
To jest właśnie coś, o czym cały czas staram się pisać. Rozsądne jednolite normy i analizy płynów wykonywane w standaryzowany sposób.
Podejrzewam jednak, ze sporo wody w Warcie upłynie zanim się tego doczekamy.

Cytat:
Skąd zatem taka nagonka w mediach - nie próbuj, bo to "świństwo" jeszcze nie sprawdzone. Skoro w porównaniu do zwykłych papierosów są o niebo zdrowsze? Czy faktycznie chodzi o interesy firm farmaceutycznych, koncernów tytoniowych i rządu z akcyzy? Jak zwykle ważniejsze niż zdrowie społeczeństwa...
Lubię takich pytających, co sami sobie odpowiedzą na pytanie - i ta odpowiedź jest taka, jaką sam bym dał Jasne, że chodzi o kasę, niewyobrażalnie wielką kasę. Zdrowie... eeee... przecież to czysty interes, aby ludzie umierali młodo - krócej się będzie płacić emerytury.

Cytat:
Czy dlatego nie naświetla się wyników tych badań, jako że ewidentnie wykazały, że e papierosy są po prostu zdrowsze i do niczego nie można się przyczepić?
Czekaj, to niedokładnie tak - badań dotyczących samych e-papierosów nie ma jeszcze zbyt dużo. Takie badania kosztują (kto ma zapłacić za nie?) i trzeba na nie czasu.
Znamy mniej więcej oddziaływanie głównych składników na organizm. To już bardzo ważne - dla mnie wystarczyło, aby rzucić analogi.

Cytat:
Ciągle ciężko mi uwierzyć, że "palenie" może być zdrowe, a przynajmniej nie rakotwórcze, stąd moje ciągłe wahania i prośby, aby nie przeoczyć żadnej nowinki odnośnie e papierosów
OK, a co miałoby być rakotwórcze, skoro nie ma tam nitrozoamin czy innych smół? Nikotyna jest toksyczna, to prawda - ale nie jest rakotwórcza. Na to są twarde dowody medyczne. Glikol propylenowy został przebadany na wiele sposobów - inaczej by go nie dopuścili do stosowania m.in. w lekach wziewnych.

Analogi trują - to wiemy i mamy dowody. E-fajki nie zawierają substancji rakotwórczych - to też wiemy i mamy dowody. Reszta jest kwestią badań.
My jesteśmy swoistymi królikami doświadczalnymi.