PDA

Zobacz pełną wersję : EP za kierownicą: czy alkomaty reagują na opary glikolu..?..

scob
20-08-2009, 20:02
.. wszak PG jest alkoholem..
Czy też może alkomat wykrywa tylko "spożywczy" alkohol ?;-)
No i jak wygląda e-palenie przez kierowcę w świetle prawa?

Czarna
20-08-2009, 20:25
Skoro palenie papierosów przez kierowców podczas jazdy nie jest zabronione (z pewnymi wyjątkami), to tym bardziej nie jest zabronione e-palenie.

Art. 63 punkt 5 ustawy Prawo o ruchu drogowym mówi:

Kierującemu pojazdem silnikowym, który przewozi osobę, zabrania się palenia tytoniu lub spożywania pokarmów w czasie jazdy. Nie dotyczy to kierującego samochodem ciężarowym, który przewozi osobę w kabinie kierowcy, i kierującego samochodem osobowym, z wyjątkiem taksówki.

Co do alkomatu - nie dysponuję, ale jak będę miała okazję, na pewno sprawdzę ;)

tomba
21-08-2009, 08:33
Żeby e-p był jedynym problemem naszych kierowców, to byłoby dobrze.
Statystyki jakie są publikowane po długich weekendach nie uwzględniają pewniakiem e-palaczy, bo jest znacznie więcej tych, co piją alkohol i jadą, a nie koniecznie tych co go palą.
Ja w każdym bądź razie palę w drodze, bo potem nie zabieram e-p ze sobą do pracy.
Jakoś do tej pory nie miałem z tym złych doświadczeń.

Tusia
21-08-2009, 09:03
Chodzi o to, aby się nie dekoncentrować i nie powodować wypadków... Jednak nikotynista na głodzie również jest zdekoncentrowany..., więc co lepsze ?

tomba
21-08-2009, 09:10
Tusia, nie przesadzaj z taką argumentacją :) A co powiesz na temat narkomana na głodzie? Czy też ma prowadzić autko?

Tusia
21-08-2009, 09:23
Do tego zmierzam, że palenie jest zabronione nie z powodu dymu itp. ale z tego powodu, że za kierownicą nie powinno się wykonywać innych czynności poza prowadzeniem pojazdu !

tomba
21-08-2009, 09:41
Ale i tak e-palenie jest bardziej bezpieczne. Na przykład nie spadnie żar.
Ja to nawet kiedyś podpaliłem w swoim aucie tylną kanapę. Było to w czasach jak jeszcze nie było klim i wietrzyło się autko poprzez otwarte szyby. Wyrzuciłem peta przez przednie okno a wpadł przez tylne :) Wyglądałem jak petarda na drodze.

Czarna
21-08-2009, 12:54
Ustawodawcy oprócz rozproszenia uwagi podczas jazdy, chodziło zdecydowanie o zjawisko biernego palenia. Palić tytoniu nie może osoba przewożąca inną osobę. Przepisy te jednak dotyczą tylko taksówkarzy oraz kierowców autobusów. Kierowcy ciężarówek/TIRów oraz kierowcy samochodów osobowych mogą jeść i palić podczas jazdy ile wlezie. W e-papierosach prawdopodobnie to zjawisko nie występuje, więc być może są wybawieniem również dla ww. grupy.

Tomba - mi też się udało wrzucić papierosa na tylną kanapę przez okno :o

eMAiX
21-08-2009, 14:06
Co prawda nie mam jeszcze prawa jazdy , ale nie jest tak że trzeba kierownice podczas jazdy trzymać dwoma rękoma?? według prawa oczywiście...

Czarna
21-08-2009, 15:59
Nie jestem pewna czy prawo wymaga trzymania kierownicy obiema rękami. Nie spotkałam się z takim przepisem. Wiem, że jest tylko przepis dotyczący używania telefonów (i tylko telefonów) podczas jazdy (art. 45 ust. 2 punkt 1 ustawy Prawo o ruchu drogowym). Poza tym e-fajka można trzymać w ustach, bez pomocy rąk :D

eMAiX
21-08-2009, 16:02
Jeśli ma się automatyczne baterie :)

tomba
21-08-2009, 18:02
Co prawda nie mam jeszcze prawa jazdy , ale nie jest tak że trzeba kierownice podczas jazdy trzymać dwoma rękoma?? według prawa oczywiście...

Kierownicę można trzymać dwoma rękoma jak się ma automat. Jak masz manualną skrzynię biegów, to raczej w mieście jej długo nie potrzymasz.
Chyba jednak zbaczamy z tematu więc za raz zrobią z nami porządek :)

jestemhappy
21-08-2009, 18:51
Kiedyś temat "wskazań alkomatu" po e-paleniu był już poruszany na starszym forum. Z tego właśnie powodu czasem robiłem sobie test alkomatem w trakcie i po e-paleniu. Alkomat ALCOSCENT DA-5000, dwie cyfry po przecinku. Nigdy nie wskazał więcej niż 0,00. Raczej nie ma się czego obawiać :p

eMAiX
21-08-2009, 19:41
Więc temat wyczerpany.

Ja dodam tylko, że w nie których instrukcjach jest napisane żeby nie używać w czasie prowadzenia pojazdów mechanicznych/samochodów/.

Piotr_M
16-09-2009, 23:24
Alkomaty nie reagują na glikole, które są alkoholami dwuhydroksylowymi, czyli diolami. Nie mają prawa.

T-fantik
10-05-2011, 22:36
Witam
Wiem ze temat juz byl, ale jest zamkniety a chcialem dodac co prawda nie od siebie ale od Starego Chemika:
Panie władzo… jakie promile? Jestem trzeźwy. Ja tylko używam e-papierosa! Stary Chemik bloguje (http://starychemik.wordpress.com/2011/05/08/panie-wladzo-jakie-promile-jestem-trzezwy-ja-tylko-uzywam-e-papierosa/)

Kazdy z was pewnie jest "mobilny" i nie chcialby miec dodatkowych problemow ze strozami prekosci i trzezwosci:p.
Pozdrawiam

Zawsze mozecie post dokleic...:)

//Thaniell:temat przeniosłem tutaj z Prawo i E-palenie - E-Palarnia - Wszystko o Elektronicznych Papierosach - Tematyczne forum o e-paleniu i e-papierosach (http://forum.e-palarnia.com/e-palarnia/ogolna-dyskusja-o-e-paleniu/prawo-i-e-palenie/) otworzyłem również temat, bo być może będą jeszcze jakieś komentarze :)