Zobacz pełną wersję : Totally Wicked zmienia nazewnictwo elektronicznych papierosów.
Jak donosi "OnLine PR News (http://www.onlineprnews.com/news/5429-1251904173-totally-wicked-rename-the-electronic-cigarette.html)" znany dostawca Total Wicked wykonuję smiałe posunięcie przeciwko próbom klasyfikacji e-papierosa przez FDA (Food and Drug Association ) jako wyrób tytoniowy lub papierosowy (w celu zaostrzenia przepisów) i zmienia nazwe wszystkich swoich wyrobów na: Electronic Nicotine Inhalators (Elektroniczny Inhalator Nikotyny). Operacja zmiany nazwy ma zakończyć się do Bożego Narodzenia.
komedyjka
08-09-2009, 20:45
To może być część tej strategii, którą teraz ma Electronic Cigarette Association, czyli domagają się wprowadzenia przepisów zakazujących sprzedaży e-papierosów nieletnim: Electronic Cigarette Association calls for a law restricting the sale of E-Cigarettes to underage smokers (http://www.news-medical.net/news/20090819/Electronic-Cigarette-Association-calls-for-a-law-restricting-the-sale-of-E-Cigarettes-to-underage-smokers.aspx)
EDIT: No ale na stronie http://www.ecassoc.org pojawił się też bardzo ciekawy list: http://www.ecassoc.org/downloads/AAPHP.pdf
Judge, dzięki za info. To mnie trochę uspokaja w kontekście innych informacji na temat ograniczenia e-palenia. A co w takim razie z liquidami?
komedyjka
09-09-2009, 12:35
Judge, dzięki za info. To mnie trochę uspokaja w kontekście innych informacji na temat ograniczenia e-palenia. A co w takim razie z liquidami?
Nie byłabym pewna, czy to jest uspokajająca informacja. W USA wojna FDA-dostawcy e-papierosów toczy się na całego, a ruch Totally Wicked, to taka wg. mnie próba ugryzienia tego z innej strony. Co im z tego wyjdzie, zobaczymy. Na razie działania Electronic Cigarette Association i Totally Wicked wydają się być ze sobą sprzeczne, choć może to być właśnie celowe - sprawdzanie, jaki sposób chwyci.
Nas interesują działania w UE i to, czy UE ulegnie nagonce rozpętanej przez FDA, czy zachowa zdrowy rozsądek. Liczę na to drugie.
Nie wyobrażam sobie zakazu e-p czy to w USA, czy to w UE bez przedstawienia żelażnych dowodów o ich większej szkodliwości od "analogów". Istnieje duże prawdopodobieństwo ich mniejszej szkodliwości od "analogów" ze względu na brak produktów spalania tytoniu i bibułki, z tego względu wiele osób przestawia sią na nie z "analogów" i taki zakaz spowoduje że wielu wróci do nich i takie próby zakazu e-p bez dowodów ich większej szkodliwości od "analogów" według mnie są morderczymi zapędami.
komedyjka
09-09-2009, 15:15
Nie wyobrażam sobie zakazu e-p czy to w USA, czy to w UE bez przedstawienia żelażnych dowodów o ich większej szkodliwości od "analogów". Istnieje duże prawdopodobieństwo ich mniejszej szkodliwości od "analogów" ze względu na brak produktów spalania tytoniu i bibułki, z tego względu wiele osób przestawia sią na nie z "analogów" i taki zakaz spowoduje że wielu wróci do nich i takie próby zakazu e-p bez dowodów ich większej szkodliwości od "analogów" według mnie są morderczymi zapędami.
A jednak. Żeby wytoczyć proces firmie Smoking Everywhere, stanowi Oregon wystarczył fakt, że firma reklamowała swoje produkty jako bezpieczniejsze od zwykłych papierosów na co firma nie ma żadnych naukowych dowodów. Ponadto w oskarżeniu pojawiło się, że firma reklamuje e-papierosy nieletnim, bo sprzedaje e-liquidy o smakach czekolady i innych owocowych. Tekst tutaj: Oregon sues electronic cigarette maker - Portland Business Journal: (http://portland.bizjournals.com/portland/stories/2009/08/17/daily17.html)
Oczywiście to nie koniec wojny, tylko początek. Na szczęście w USA jest kilka osób, które potrafią przedstawić kompetentnie odpowiednie argumenty w obronie e-papierosów, więc na razie bym nie załamywała rąk.
Zapomniałeś, że nad wszystkim rękę trzymają na pewno wielkie koncerny tytoniowe, które nie pozwolą sobie na tak ogromne straty. To tak samo jak z silnikami. Dlaczego jest tyle technologii wykorzystujących surowce odnawialne do napędzania silników, ale nie spopularyzowały się? Bo z kolei wpływowi ludzie z wielkich koncernów naftowych do tego nie dopuszczą. Podobnie jest w sprawie e-papierosów, chociaż tutaj byłbym jeszcze jak na razie spokojny i nie panikował na próżno.
komedyjka
09-09-2009, 18:52
Tak naprawdę, to jeżeli chce się psa uderzyć, to kij zawsze się znajdzie. Argument z czekoladowym, czy innym owocowym liquidem jest przecież idiotyczny, bo na tej zasadzie można by oskarżyć producentów wszelkiego rodzaju likierów czekoladowych, wiśniowych, kiwi, jabłkowych, że to z powodu tych właśnie smaków dzieci będą chciały pić alkohol i w ten sposób wciąga się nieletnich w nałóg alkoholowy. Totalnie głupie, ale jednak ten argument jest jednym z najczęściej wysuwanych argumentów przeciwko e-papierosom. :rolleyes:
Dlatego powinniśmy udowodnić, że jest to wspaniałe urządzenie do uwolnienia się od nałogu. Apeluję o więcej prób przejścia na zerówki i opisywanie swoich doznań. Jest to ewidentnie możliwe i stosunkowo łatwe, ja jestem tego przykładem. Ja i inni... ale jest nas jeszcze za mało. Próbujmy i opisujmy !
Promujmy Inhalatory jako skuteczne urządzenie do całkowitego zaprzestania przyjmowania nikotyny.
Nie brnijmy w wysokie dawki nikotyny ale od nich uciekajmy !
Nie zwiększajmy ilości mililitrów ale zmniejszajmy ich ilość !
Zgoda, sam zmierzam w tym kierunku (schodzę z zawartością nikotyny do zera), ale nawoływanie nie wystarczy. Trzeba je wspierać konkretami. W moim przekonaniu istotny jest argument, który mówi, że nałóg palenia ma dwa uzupełniające się aspekty:
1) uzależnienie od nikotyny,
2) uzależnienie od czynności palenia (dymu, rytuału, zajęcia rąk itd.).
Ten drugi czynnik jest trudniejszy do wyeliminowania niż uzależnienie od nikotyny. Właśnie dlatego substytuty stosowane w NTZ (nikotynowa terapia zastępcza) są nieskuteczne. Skuteczny natomiast może być substytut papierosa tytoniowego jako całości (nikotyna + palenie z "dymem"). Moim zdaniem jest to myślenie poprawne, ale "fachowcy" nie chcą tego zrozumieć. Niepokojąca jest wypowiedź znanego propagatora antynikotynizmu prof. Witolda Zatońskiego, który pytany przez dziennikarzy powiedział, że "e-papierosy to jeszcze jedna wersja inhalatora nikotyny". Profesor tego nie rozumie, niestety. Być może zmiana techniki NTZ i przejście z gum i plastrów na e-papierosy miałyby szansę powodzenia (na razie skuteczność NTZ nie przekracza 15%, czyli w praktyce jest zerowa). Zaproszenie do współpracy lekarzy i psychologów zajmujących się NTZ oraz Polskiego Towarzystwa Chorób Płuc (Sekcja Antynikotynowa), aby opracowali to na nowo, byłoby naszym sukcesem.
m.cz.malinowska@interia.pl
Kujawsko-Pomorskie Centrum Pulmonologii
ul. Seminaryjna 1, 85-326 Bydgoszcz
(052) 3256772
431 24 54
Tak to jest najważniejszy pierwszy krok ! Potrzebujemy fachowców, czyli ludzi czynnie walczących zawodowo z uzależnieniami ... , z leczeniem uzależnień, ludzi z dużą wiedzą i doświadczeniem. Jeśli oni potwierdzą skuteczność e-p to "niekompetentni" polegną ... mam nadzieję ...
Piotrze a myślałeś o grantach... ? Ja nie znam dokładnie tych mechanizmów ... ale może to by był pomysł na zbadanie e-p i jego możliwości w walce z uzależnieniem... z nie własnych pieniędzy ... dla dobra nauki...a i komuś ( z branży medycznej) może nowy, dziewiczy temat do zbadania by się przydał..., może ktoś doktorat na tym zrobi ;) a my skorzystamy...w końcu nasze pieniądze idą na również takie cele...z naszych podatków...
Piotrze a myślałeś o grantach... ? Ja nie znam dokładnie tych mechanizmów ... ale może to by był pomysł na zbadanie e-p i jego możliwości w walce z uzależnieniem... z nie własnych pieniędzy ... dla dobra nauki...a i komuś ( z branży medycznej) może nowy, dziewiczy temat do zbadania by się przydał..., może ktoś doktorat na tym zrobi ;) a my skorzystamy...w końcu nasze pieniądze idą na również takie cele...z naszych podatków...
Tak, to pierwsza myśl, która przychodzi. Problem w tym, że ja nie mogę się tym zająć. Ale były już przypadki, że młodzi zdobywali laury za pionierskie prace w zakresie walki z uzależnieniem tytoniowym (np. dr Piotr Tutka z Uniwerystetu Medycznego w Lublinie - badania cytyzyny, składnika Tabeksu).
Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby ktoś chwycił ten temat i zrobił na nim karierę.