Zobacz pełną wersję : Fundacja "Instytut Innowacji" podejmuje działania przeciwko zakazowi sprzedaży e-p
W dniu 24 września br. Fundacja "Instytut Innowacji" ogłosił że rozpocznie działania w celu
niedopuszczenia do zakazu sprzedaży elektronicznych papierosów.
Dziś na łamach strony Instytutu Innowacji pojawił się artykuł "E-papierosy: ZARZUTY a FAKTY"."Elektroniczne papierosy są nowością na polskim rynku i jak każda nowość traktowane są z
ostrożnością, można zatem spotkać się z zarzutami przeciwko nim. Niestety zarzuty te z reguły
wynikają z braku wiedzy osób podających w wątpliwość wynalazek, który pozwolił już tysiącom
Polaków uwolnić się od nałogu palenia zwykłych papierosów tytoniowych." (przeczytaj całość (http://www.ii.org.pl/epapierosy/zarzuty))
Całość została opracowane przez Dr n. med. Piotra Müldner-Nieckowskiego, Dr n. med. Wawrzyńca Podrzuckiego
oraz Dr n. chem. Mirosława Dworniczaka.
Strona projektu: E-papierosy (http://www.ii.org.pl/epapierosy)
zarzut nr 2 wymaga poprawienia /dostępne moce liquidów/
komedyjka
02-10-2009, 13:18
zarzut nr 2 wymaga poprawienia /dostępne moce liquidów/
"płyn o zawartości nikotyny 18mg/ml - najwyższej, jaka jest oferowana przez większość polskich sprzedawców" - wszystko jest zgodne z prawdą. Zdanie to zostało bardzo dobrze przemyślane i zostało tak napisane CELOWO. Proszę się nad tym chwilę zastanowić, to będzie jasne dlaczego.
Domniewam i nie mam ograniczeń umysłowych, natomiast uważam, że nie jest to właściwe, zawsze się ktoś może znaleźć i powiedzieć, że są sklepy/czyli ta mniejszość/, gdzie oferowane są większe moce, a po co to komu, skoro reszta zarzutów jest jak najbardziej prawidłowa i chyba lepsza nie mogła być - perfekcyjna.
komedyjka
02-10-2009, 13:29
Domniewam i nie mam ograniczeń umysłowych, natomiast uważam, że nie jest to właściwe, zawsze się ktoś może znaleźć i powiedzieć, że są sklepy/czyli ta mniejszość/, gdzie oferowane są większe moce,
Zgadza się, ale wtedy powiemy, że jest to mniejszość i to na dodatek przez internet, a nie w sklepach stacjonarnych (marketach, itp). Pamiętajcie, że ten tekst nie jest przeznaczony dla doswiadczonych e-palaczy. Jest przeznaczony dla osób, które mają wątpliwości co do e-palenia. No i dla tych, którzy nas atakują. Tu każde zdanie musi być wyważone. Magiczne słowo "polityka".
Magiczne sformułowanie zgodnie z ideaa "POLITYKA" - na rynku dostępne są liquidy beznikotynowe, jak i również o różnej zawartości nikotyny.
....
komedyjka
02-10-2009, 13:42
Magiczne sformułowanie zgodnie z ideaa "POLITYKA" - na rynku dostępne są liquidy beznikotynowe, jak i również o różnej zawartości nikotyny.
....
Przecież to nie jest informacja o dostępności liquidów, tylko odpowiedź na zarzut "Używając e-papierosa można bardzo łatwo przedawkować nikotynę". Jeżeli masz inną propozycję odpowiedzi na ten zarzut, napisz proszę. Być może czegoś nie wzięliśmy pod uwagę.
Moja propozycja nie była dosłowna - tak tylko dla zoobrazowania, myślę, że koncept jest najbardziej prawidłowy i nawet jeżeli zaznaczymy, że są mocniejsze liquidy dostępne, to nie zmienia to istoty sprawy - przedawkowanie nie jest realne, natomiast jeżeli koniecznie mamy trzymać sie przykładu dla mocy 18mg, to można dopisać, że mocniejsze liquidy służą do rozcieńczania - IMHO to będzie najbardziej "polityczne".
Po prostu mi chodzi o to, żeby nikt nie mógł się do niczego "przyczepić".
komedyjka
02-10-2009, 14:02
Moja propozycja nie była dosłowna - tak tylko dla zoobrazowania, myślę, że koncept jest najbardziej prawidłowy i nawet jeżeli zaznaczymy, że są mocniejsze liquidy dostępne, to nie zmienia to istoty sprawy - przedawkowanie nie jest realne, natomiast jeżeli koniecznie mamy trzymać sie przykładu dla mocy 18mg, to można dopisać, że mocniejsze liquidy służą do rozcieńczania - IMHO to będzie najbardziej "polityczne".
Po prostu mi chodzi o to, żeby nikt nie mógł się do niczego "przyczepić".
Pomyślimy jeszcze nad dopisaniem tego. Ja osobiście byłam i nadal jestem jednak za tym, żeby nie kłuć tym w oczy i tylko ewentualnie przygotować się do obrony, ale naradzimy się jeszcze. Słuchajcie, to jest publiczne forum, każdy to czyta - również przeciwnicy e-palenia. Naprawdę nie możemy tutaj wszystkiego pisać.
(...) Naprawdę nie możemy tutaj wszystkiego pisać.
Powiało grozą :eek:
Takie sformułowania mogą zostać źle odebrane przez ideowych przeciwników e-papierosa; `Czyżby e-palacze starali się ukryć jakąś niewygodną prawdę?' itp.
Zgadzam się ze sposobem przedstawienia mocy w artykule. Ma cel informacyjny, pokazuje *typową* sytuację, i tak jest optymalnie.
Nawet jeżeli w handlu dostępne są mocniejsze lub słabsze liquidy, dyskutujmy o typowych skutkach. Tym bardziej, że efekty analogowych papierosów też są podawane dla typowych wartosci.
komedyjka
02-10-2009, 14:13
Powiało grozą :eek:
Takie sformułowania mogą zostać źle odebrane przez ideowych przeciwników e-papierosa; `Czyżby e-palacze starali się ukryć jakąś niewygodną prawdę?' itp.
Miałam na myśli taktykę.
W sklepach i w Internecie dostępne jest wszystko.
Kwas solny, używany przez bandytów do oblewania cudzych twarzy, jest dostępny. Trutka na szczury. Narkotyki są dostępne. Są też zdjęcia rozebranych dzieci. Jest kilka przepisów, jak zrobić bombę atomową domowym sposobem. Dostępne jest wszystko, co tylko możliwe, w ilościach i stężeniach, jakie tylko są możliwe do stworzenia. Nikotyna 100% też.
O czym informuję.
Komedyjka ma rację, myślę, że nie warto już tego wałkować.