PDA

Zobacz pełną wersję : E-palenie w hotelach

redik
07-10-2011, 19:26
Witam,
Pytanie do doświadczonych. Spędze parę nocek w hotelu w UK. Naród jak wiemy lekko faszystowko podchodzący do tematu palenia. Wszędzie zakaz, ale ja przecie e-smoker. Czy jak zajaram kulturalnie i bez chamstwa w pokoju hotelowym, powinienem być przygotowany na włączenie się alarmu przeciwpożarowego?

Thaniell
07-10-2011, 21:08
alarm przeciwpożarowy się nie włączy, sprawdzałem na czujce w pracy :) ale oczywiście kultura przede wszystkim :)

Sudi
07-10-2011, 22:53
Jak to mówią "Jeśli wejdziesz między wrony musisz krakać tak jak one" czy coś takiego :)

velniukas
07-10-2011, 23:55
Witam,
Pytanie do doświadczonych. Spędze parę nocek w hotelu w UK. Naród jak wiemy lekko faszystowko podchodzący do tematu palenia. Wszędzie zakaz, ale ja przecie e-smoker. Czy jak zajaram kulturalnie i bez chamstwa w pokoju hotelowym, powinienem być przygotowany na włączenie się alarmu przeciwpożarowego?
alarm na 100 się nie włączy a co do zapachu to może wapuj jakiś aromat owocowy a angole pomyślą że zastosowałeś odświeżacz powietrza ;)

utak3r
08-10-2011, 10:04
Alarm się nie włączy nawet, gdybyś zapalił papierosa.
Nie byłem co prawda w Anglii, ale w kilku innych miejscach nigdy nie miałem problemu z moim e w hotelach :)

redik
08-10-2011, 20:18
Alarm się nie włączy nawet, gdybyś zapalił papierosa.
Nie byłem co prawda w Anglii, ale w kilku innych miejscach nigdy nie miałem problemu z moim e w hotelach :)

I tu się mylisz. Pamiętajmy, jaranie papierosa w oknie zabrzęczy.

Radziu
08-10-2011, 20:31
ja stosuję pewną zasadę do mojego e-palenia dzięki czemu nie mam takich problemów:P
To że coś nie jest zabronione nie znaczy że mamy to robić. Uważam że ostentacyjne zachowania takie jak obnoszenie się z e-fajkiem w każdym możliwym miejscu i czasie po prostu nie przystoi, najlepszym przykładem jest młodzież słuchająca muzyki z komórek w transporcie publicznym, niby zakazu nie ma ale przeszkadza. Tak samo z e-fajkami, jeżeli dym może komuś przeszkadzać to po prostu nie palę i jakoś mogę wytrzymać kilka godzin bez dymka jak jestem w bibliotece, poczekalni, u lekarza czy w mięsnym:P Jeżeli w UK mają takiego fioła na tym punkcie to trzeba uszanować wrażliwość społeczną i unikać niepotrzebnych konfrontacji. Wiadomo że nie zasmrodzisz pokoju czy głównego holu/recepcji o ile jest wystarczająco dużo miejsca żeby komuś nie dmuchać w twarz:]

redik
08-10-2011, 20:43
Ale ja pytałem o palenie w pokoju, gdzie absolutnie nikomu niczym w nic nie dmucham...

velniukas
08-10-2011, 20:57
najlepiej dowiedzieć się od T-f. on na stałe mieszka na wyspach. co prawda w zielonej części ale powinien wiedzieć to i owo

T-fantik
09-10-2011, 01:02
Witam
Co do czujek, to potrafia sie zalaczyc nawet para buchajaca z pod prysznica, a montowane sa doslownie wszedzie i dmuchajac bezposrednio w czujke nawet e-petek moze ja zalaczycX).
E-papieros (jak to juz tu ktos ladnie za przykladem angoli napisal) to jest uzadzenie bezdymne:) -Smokeless Cigarettes i nie ma zwiazku z zakazem palenia, ale sa ludzie i ludziska i mozna sie spotkac z roznymi reakcjami, co zreszta sami wiecie z autopsji:). Ja osobiscie z qmplami, swego czasu w jednym z hotelikow w centrum Dublina uzadzilem mala imprezke po koncercie RATMLOL i nie bylo problemow z paleniem (no moze halas, ale to nie dziwne bylo dobrze po polnocy, tj wczesnym rankiem:p) Czujki nie zadzialaly ale sasiedzi i obsluga hoteli owszem:). Z reszta przenieslismy sie na dach:secret laugh: i juz nie bylo problemow z czujkami...
W sumie to mozna tylko czasem trzeba sie wytlumaczyc.
Pozdrawiam

utak3r
09-10-2011, 10:10
Witam
Co do czujek, to potrafia sie zalaczyc nawet para buchajaca z pod prysznica, a montowane sa doslownie wszedzie i dmuchajac bezposrednio w czujke nawet e-petek moze ja zalaczycX).

Ujmę to tak - jeżeli tak jest, to znaczy, że Anglicy nie potrafią robić systemów p.poż. W prawidłowo zrobionym pomieszczeniu nawet palenie analogów nie powinno wzbudzić czujek.

Mr_Mar
10-10-2011, 05:54
Ujmę to tak - jeżeli tak jest, to znaczy, że Anglicy nie potrafią robić systemów p.poż. W prawidłowo zrobionym pomieszczeniu nawet palenie analogów nie powinno wzbudzić czujek.

Dokładnie. Przetestowane kilka minut temu, 2 czujki różnych producentów (jedna polska, druga chińska) - ani analog (ofc nie ja :D ) ani e-p nie odpala czujki ppoż. Generalnie wydaje mi się, że przy czujkach powinny być spełnione dwa warunki, żeby udało się ją odpalić - temperatura + zadymienie.