Zobacz pełną wersję : Pare pytań nowego: wybór e-papieorsa, dobór mocy dla palącego 15 papierosów dziennie
Witam jeszcze nie posiadam e-p ale zamierzam kupić jednego z firmy poltkio mianowicie model super 102 mm <ten co najbardziej przypomina normalnego> chciałbym aby ktoś opisał mi jak sie sprawdza itp. mam tylko jeden problem ponieważ najmocniejsze Kartridże mają 6,5 mg nikotyny i wiecej nie ma ? co to oznacza czy 6,5 to tak sie przelicza ta nikotyne jak na normale papierosy ? bo jesli tak to sa starsnie slabe i czy jesli sie okaze że faktycznie posiadaja tylko tyle nikotyny to czy moge kupic do wlasnie tego modelu e-liguid który jest mocniejszy ?
aha i jaka powinienem sobie dobrać moc kartridż jeśli pale tak paczkę 15 papierosów dziennie. I czy morze polecalibyście ten model mini 117 mm.
przepraszam za taka ilość pytań ale bardzo mi zależy na szybkim kupnie.
Bardzo dziękuję za odpowiedzi. :)
// judge: staramy się tytułować wątek jak najmniej oględnie - poprawienie tytułu wątku
witam
bongo12 - polecam zacząć od poczytania forum i poradnika Digicig.pl - wszystko o elektronicznych papierosach: poradnik, przewodnik (http://www.digicig.pl/dc/index.php)
co do samego modelu od poltkio - nie jest on popularny
powodzenia
Każdy, kto zaczyna e-palić, to chce, by e-p przypominał jak najbardziej normalnego analoga. Z tych, które ja próbowałem (a trochę próbowałem), to te kryterium spełnia joye 510.
Dużo więcej niż te 6.5mg nie potrzebujesz i raczej nie chcesz; wg Wikipedii (http://en.wikipedia.org/wiki/Nicotine#Toxicology) dawka śmiertelna dla dorosłego człowieka to 40...60mg.
Przy mocnych liquidach (18mg+) kilka...kilkanaście głębszych zaciągnięć może mocno zakręcić w głowie; chociaż to zależy też od modelu papierosa i innych czynników.
EDIT:
stężenie podawane jest w mg/ml, wg postu StaregoChemika (http://forum.e-palarnia.pl/blogs/starychemik/81-nikotyna.html). Zatem cała buteleczka liquidu byłaby zabójcza, gdyby np. dziecko ją wypiło...
Ja przed zakupem nic nie czytałem i nikogo sie nie informowałem-błąd. Zakupionego przezemnie E-Heltha oddałem w tym samym dniu i zasiadłem do nocnej literatury:fora, sklepy, allegro, Telesfor na YouTube i telefon do przyjaciela. Po całonocnej analizie rankiem udałem się do Tesco po Trendy 208 czyli moim zdaniem E do codziennej eksploatacji-moim zdaniem dobry zestaw do palącego 1,5 paki/d czyli mnie. Minus tego modelu to częsta zmiana kardridży. Do weekendowego pokerka z znajomymi zamówiłem sobie Janty EGO-zastępca tradycyjnego cygara w futurystycznym stylu. Z opini znajomego że E pyka się co około 30min po ok5 buszków bo więcej niby nie wolno ,bo za dużo nikotyny - a ja jestem zwolennikiem "częstego pykania" nabyłem liquid o minimalnym stężeniu ale o intensywnym smaku, daje mi to możliwość częstego palenia bez nadmiernego wprowadzania nikotyny do organizmu. To zestawienie jako dla początkującego E-palacza daje mi ogromną satysfakcję z całkowitym wykluczeniem tytoniu.
krzysztofsf
28-01-2010, 07:42
Do weekendowego pokerka z znajomymi zamówiłem sobie Janty EGO-zastępca tradycyjnego cygara w futurystycznym stylu. Z opini znajomego że E pyka się co około 30min po ok5 buszków bo więcej niby nie wolno ,bo za dużo nikotyny - a ja jestem zwolennikiem "częstego pykania" nabyłem liquid o minimalnym stężeniu ale o intensywnym smaku, daje mi to możliwość częstego palenia bez nadmiernego wprowadzania nikotyny do organizmu. To zestawienie jako dla początkującego E-palacza daje mi ogromną satysfakcję z całkowitym wykluczeniem tytoniu.
A konkretnie - jaki liquid, jakie stezenie, jaki smak?
Mozna sobie naturalnie zmieniac kartomizery bez "osuszania do dna" w miare checi i potrzeb? Mam ochote na szybkie popalene mocnego papierosa, wkrecam kartomizer z mocnym wkladem, pykam kika razy, wykrecam i zakladam na ta sama baterie slaby lub wrecz zerowy kartomizer, zeby sobie pykac nim co 10 minut? Aby nastepnie po 3 godzinach znowu zalozyc ten mocny na kilka "machow" ?
kartomizery mają taką miłą przypadłość, że bardzo szybko zmieniają aromat jaki się zakropli
(no poza mentolowym, te są tak aromatyczne że lepiej od razu oznaczyć sobie taki kartomizer i wlewać do niego mentolowe smaki).
Nie trzeba osuszać kartomizera do końca, i tak jak piszesz można sobie podmieniać w razie potrzeby:
teraz 18mg Camel a za chwilę Cola 0mg :)
Tu jest wyższość kartomizera nad atomizerem, w atomizerach przeważnie schodzi 0,5-2 wkładu z nowym
smakiem. W kartomizerze prawie natychmiast - po zakropleniu.
Dużo więcej niż te 6.5mg nie potrzebujesz i raczej nie chcesz; wg Wikipedii (http://en.wikipedia.org/wiki/Nicotine#Toxicology) dawka śmiertelna dla dorosłego człowieka to 40...60mg.
Przy mocnych liquidach (18mg+) kilka...kilkanaście głębszych zaciągnięć może mocno zakręcić w głowie; chociaż to zależy też od modelu papierosa i innych czynników.
EDIT:
stężenie podawane jest w mg/ml, wg postu StaregoChemika (http://forum.e-palarnia.pl/blogs/starychemik/81-nikotyna.html). Zatem cała buteleczka liquidu byłaby zabójcza, gdyby np. dziecko ją wypiło...
Stezenie o jakim piszesz jest zabojcze jesli przyjmiesz taka dawke JEDNORAZOWO!!! Zapomniales dodac ze rozklad nikotyny w organizmie trwa ok 2 godzin, po uplywie ktorych stezenie powinno byc rowne zeru. Wypalam dziennie ok 2ml/24 nikotyny. Powinno mnie to uspic? Dziennie przyjmujesz duza dawke ale tak na prawde srednie stezenie przez caly dzien palenia jest znacznie mniejsze. Pozdrawiam.
Po pierwsze: obaj używacie słowa "stężenie" nieprawidłowo - skoro już rozmawiacie na poważne tematy, to się przyłóżcie. Po drugie, dexen napisał przecież "gdyby wypiło" i w tym kontekście ma absolutną rację i cały post seby jest... do usunięcia :P
Ja ze swojej strony muszę powiedzieć że jeżeli ktoś pali 1,5- 2 paczek dziennie to można spróbować kupić Trendy 208k.
Jest to całkiem przyzwoity e-papierosik bardzo lekko się ciągnie baterie są dosyć wytrzymałe jaki kartomizery dosyć pojemne.Ja równierz paliłem 1,5-2 paczek dziennie i akurat ten sprzęt zaspokaja moje potrzeby.
Pozdrawiam
HasuFrog
09-01-2012, 14:07
Witam !
Ja paliłem koło paczki dziennie Marlboro. Od pewnego czasu przymierzałem się do zakupu e-papierosa i wreszcie się zdecydowałem.
19 grudnia 2011 rok to wyjątkowa data kiedy dostałem swój pierwszy (i jak do tej pory jedyny) e-papieros Dillinger gT v2. Przed dokonaniem wyboru trochę czytałem na forum o różnych modelach ale jako nowy e-palacz nie mający doświadczenia wybrałem ten model na prostotę obsługi ;)
Jestem zadowolony bo daje porządny dymek, jest prosty w obsłudze (wystarczy zalać kartomizer liquidem używając strzykawki).
Używam liquidu o smaku Marlboro ale przy następnym zakupie skusze się na Tabacco. Muszę się przyznać że pierwsze 2 dni e-palenia były dość dziwne w odczuciach ale po kilku dniach już się przyzwyczaiłem i jestem zadowolony, że nie ciągnie mnie do analogów.