Zobacz pełną wersję : Co mnie wkurza w epaleniu
jest to temat aby kazdy mogl sie wypowiedziec co go w kurza w naszym malym hobby. zaczne
Awaryjnosc sprzetu. wiele rzeczy jest bardzo awaryjnych i czesto zerorazowych
velniukas
29-10-2011, 21:35
to ja pierwsza
oczywiście niekwestionowany lider czyli health - szkoda czasu na jakiekolwiek uzasadnienia
po użyciu dwu sztuk dla mnie smokymizery poszły w zapomnienie (dwie sztuki wytrzymały łącznie ok 3 godzin - wynik zaiste imponujący)
fatalne napełnianie (koreczek to nieporozumienie)
kiepskie odpowietrzenie (bobry jak ta lala)
lały jak z kranu i to było prawdopodobną przyczyną zgonu baterii (zwarcie)
to ja nastepny nie rownosc produkcji.
Co widac na przykladzie poprzedniego posta dla mnie smokymizer byl jednym z lepszych kartkow. fakt koreczek zly i nie dobry ale zero bobra
velniukas
29-10-2011, 22:03
co do powtarzalności i utrzymania jakości produktu najlepszym przyładem może być ''stara DSE 901''
na początku roku chyba w lutym zakupiłam taki zestaw jako dodatkowy e-p muszę przyznać był super jedną batkę mam do tej pory i działa bardzo dobrze, druga spadła i przestała działać (mea culpa). jednak każda następna była już tylko gorsza, skończyło się na tym, że ta najstarsza działa a 3 nowsze już od dawna spoczywają na wysypisku śmieci w baryczy. wniosek stąd taki, że nawet jak powstanie dobry model to im dalej w las (produkcję) tym bardziej traci właściwości i powoli staje się bublem
mnie wkurza jeszcze to ze healta mozna kupic w KAZDEJ cenie ale o dobrego sprzeta trudno w malych miastach. ze swiadomoscia epalaczy jest trudno,chyba ze jest ktos w malym miescie kto sie tym interesuje
A mnie wkurza w e-paleniu, że mnie ono nie wkurza:facepalm:
A mnie wkurza w e-paleniu, że mnie ono nie wkurza:facepalm: chyba jestes jedyny bo z mojego doswiaczenia wszystko ma swoje plusy i minusy
bogdanor
29-10-2011, 22:59
Mnie jedynie , ale to wiadomo i Ameryki nie odkryje, awaryjność sprzętu.. reszta OK. I ceny, oraz ograniczona dostępność.
velniukas
29-10-2011, 23:04
Jacenty i nie masz żadnych ''ale'' typu bobry w nowych kartkach, padające baterie, grzebanie w nowych zestawach żeby było ok?
to nie jest temat żeby komuś dokopać, chodzi o to żeby zebrać wszelkie niedogodności e-palenia w jednym miejscu i być może dziwnym trafem ktoś odpowie jak coś poprawić. ponadto powinien być temat który pokazuje że e-palenie to nie tylko świetna i modna zabawa ale też i frustrujące sytuacje kiedy np kupujesz zestaw i coś w nim nie działa, odsyłasz reklamację bogu ducha winnemu sprzedawcy, który odsyła nowy sprzęt a on znowu jest ''sprawny inaczej''. po kilku wymianach jest już ok ale straciłeś dużo czasu i kasy na przesyłki reklamacyjne
i tu zgadzam sie z Vel sam juz odsylalem lub nie na reklamke do sprzedawcy. Prawda jest taka jak kupuje ma dzialac a w epaleniu nie jest zawsze tak. u mnie sytuacja wyglada tak ze jak cos komus przedstawie musi dzialac wiec jak ja kupilem i polecilem podpisuje sie pod tym.
No dobra, trafiłaś w samo serce, ale w dzisiejszych czasach masowej produkcji, bylejakości i szybkiego zdobywania kasy takie walory, które wymieniłaś stały się normą i zółci bracia nas do tego przyzwyczaili. Zresztą potęgi ekonomiczne biorą z nich przykład i produkują tak samo. począwszy od latarki, a koncząc na nowym samochodzie z salonu :).
Wracając do tematu na batce po jakimś czasie 20-30 min wapowania zbiera mi sie liquid i muszę wycierać. to jest wnerwiające.
Widzisz to nie bylo staszne, kazdy ma jakies ale. w tym temacie mamy zamiar zebrac wszystko co wkuza e palaczy aby producenci, dostawcy mieli latwiej stworzyc cos co bedzie trafialo do nowych i starych, cos co bedzie lepsze i stworzy nowy standart
velniukas
29-10-2011, 23:17
Wracając do tematu na batce po jakimś czasie 20-30 min wapowania zbiera mi sie liquid i muszę wycierać. to jest wnerwiającezwłaszcza że ja w taki właśnie sposób załatwiłam jedną z baterii przez nieszczelność klirka. i to właśnie wkurza nie dość że klirk jest bez gwarancji co jeszcze rozumiem to spowodował on uszkodzenie baterii które również z gwarancji jest wykluczone. reasumując klirk + batka w plecy pomimo że wszystko wykonałam zgodnie z instrukcją
to ja jeszcze doloze brak mozliwosci zakupienia wszystkiego u jednego sprzedawcy.
zakup u kilku powoduje utrate gwaracji
Quasimodo
30-10-2011, 01:10
zakup u kilku powoduje utrate gwaracji
Owszem gwarancji tak, ale zawsze pozostaje tzw. "rękojmia" czyli odpowiedzialność sprzedawcy za wadę rzeczy sprzedanej, która to, jest dwuletnia od dnia zakupu. PRZY CZYM przez 1-szy rok to sprzedawca Ci udowadnia, że to TY popsułeś sprzęt, a potem (przez 2-gi rok) TY udowadniasz sprzedawcy, że to defekt fabryczny ;) Tak przynajmniej działa polskie prawo :)
velniukas
30-10-2011, 07:57
mnie wkurza też to że trzeba wozić ze sobą ''cały majdan'' bo:
zawsze jeżeli jest jakaś awaria sprzętu to w weekend
braknie liquidu to w miejscu gdzie nie można się spokojnie rozłożyć aby go uzupełnić
skończy się bateria nie ma dostępu do prądu lub ładowarki
Thaniell
30-10-2011, 11:53
Wkurza mnie to, że choć od wprowadzenia pierwszego e-papierosa na rynek minęło już ho ho, to akcesoria do nich dają w dalszym ciągu wiele do życzenia. Zarówno pod względem używalności jak i trwałości. Minęło już tyle czasu, że sprzęt nie powinien się rozsypywać w rękach tego samego dnia lub kolejnego. Wiem, że każdy chce zarobić i sprzęt bezawaryjny to strzał w kolano dla producentów ( bo skoro się nie psuje, to co ja będę teraz robić ). Dlatego wychodzę z założenia, że kto tanio kupuje ten dwa razy kupuje :) warto to przemyśleć.
Ps. nie bierzcie tego zbytnio do siebie, takie są realia rynku.
velniukas
31-10-2011, 08:03
jednak nie jest to powodem do tego żeby biedny klient płacił za buble zwłaszcza że te tanie nie są
to chyba jestes w miejszosci;)
bo ja moge wymienic sporo;)
np co jest jednoczescnie plusem i minusem roznorodnosc
czasem to ja nie wiem co chce kupic bo chce kupic prawie wszystko:)
velniukas
31-10-2011, 21:57
zrób sobie listę
wykreśl to co jest Ci najmniej potrzebne
teraz też wykreśl to co jest Ci najmniej potrzebne
a teraz powtórz tę czynność
i jeszcze raz i jeszcze aż pozostanie jedna pozycja
BINGO to właśnie to jest do kupienia;)
przemekorzech
31-10-2011, 22:11
Jacenty i nie masz żadnych ''ale'' typu bobry w nowych kartkach, padające baterie, grzebanie w nowych zestawach żeby było ok?
to nie jest temat żeby komuś dokopać, chodzi o to żeby zebrać wszelkie niedogodności e-palenia w jednym miejscu i być może dziwnym trafem ktoś odpowie jak coś poprawić. ponadto powinien być temat który pokazuje że e-palenie to nie tylko świetna i modna zabawa ale też i frustrujące sytuacje kiedy np kupujesz zestaw i coś w nim nie działa, odsyłasz reklamację bogu ducha winnemu sprzedawcy, który odsyła nowy sprzęt a on znowu jest ''sprawny inaczej''. po kilku wymianach jest już ok ale straciłeś dużo czasu i kasy na przesyłki reklamacyjne
zgadzam sie z toba calkowicie i pozdrawiam,awaryjnosc batek to laga,ale pol roku g´warancji na batke to jakos idzie wytrzymac.:nc:
A mnie wkurza to że jest mało mizerów na gwint 808D-1 i gwint 510 jest jakby faworyzowany...
Sent from Defy using Tapatalk
Wkurza mnie wykonanie trzeba poprawiać po nich jeden atomizer jest ok a drugi spierniczony . Jakość wykonania pozostawia dużo do życzenia a to sa produkty już dostępne od dłuższego czasu a poprawa jakości mizerna .A liquid do picia się nie nadaje
mi to mowisz po czyszczeniu tanka musialem sie tego opic aby przestal bobrzyc.
zgadzam sie z Toba sas powinni poprawic jakos wykonania. niech dziala krocej ale zeby dzialal dobrze
velniukas
07-11-2011, 19:41
po raz kolejny uderza mnie brak powtarzalności produkcji, ok miesiąc temu zakupiłam gainta AP2,0 V3 wraz z zapasowym wkładem, ten pierwszy padł po ok 3 tygodniach pracy (wynik do przyjęcia) natomiast drugi (z jednego zestawu) spalił się po dwu dniach. i teraz pytanie jak to jest że wkłady (wszak tuleja jest tylko ich osłoną) z jednej partii ba z jednego pudełka aż tak się od siebie różnią? i to jest wkurzające nigdy nie wiem na co trafię, sprzęt który był moim numerem 1 od kilku miesięcy okazał się ...... no właśnie czym?
T-fantik
10-11-2011, 23:42
A mnie wkurza to że jest mało mizerów na gwint 808D-1 i gwint 510 jest jakby faworyzowany...
Sent from Defy using Tapatalk
Problem jest z unifikowaniem gwintow, ale kazda firma promuje swoje, choc to naprawde to samo. Prawa rynku: wybrac soniaka cz pana-sonica...
Jeden ma zajefiste kartomki, drugi atmki, a trzeci gianta - prawie doskonalego, a wszystko to jest :) tylko kazde w innym sklepie i choc wszystko do siebie pasuje trza kombinowac z zakupami:facepalm:
velniukas
11-11-2011, 19:17
z kombinowaniem zakupowym to jeszcze pół biedy. tak naprawdę to najbardziej mnie wkurza to, że jak coś kupię to za dzień dwa do tygodnia ten towar pojawia się na promocji i mam uczucie że przepłaciłam http://emotikona.pl/emotikony/pic/0suicide.gif. w analogach nie było tego problemu stała cena i brak promocji http://emotikona.pl/emotikony/pic/0laughing.gif
chyba ze ktos akcyze podwyrzyl;) a tak na serio to jest to wnerwiajace. a druga sprawa to czasem nie wiadomo co sie kupuje
T-fantik
11-11-2011, 21:20
...i po to wlasnie mamy Thaniella;), oraz spoty:)
no po czesci masz racje ale jak na spoty daleko to wiesz;)
T-fantik
11-11-2011, 21:25
... wlasnie wiem :rolleyes: i to mnie wqrza!
a teraz opiernicze swojego glownego dostawce e liquidow czyli siebie niestety nie przewiduje ze jedna zla grzalka zle oddaje smak a reszta lepiej. gdzie jest powtazalnosc w produkcji domowej takich ludzi ktorzy robia zly liquid na chociaz jedna grzalke powino sie chlostac a ja wiem ze o to latwo
Owszem gwarancji tak, ale zawsze pozostaje tzw. "rękojmia" czyli odpowiedzialność sprzedawcy za wadę rzeczy sprzedanej, która to, jest dwuletnia od dnia zakupu. PRZY CZYM przez 1-szy rok to sprzedawca Ci udowadnia, że to TY popsułeś sprzęt, a potem (przez 2-gi rok) TY udowadniasz sprzedawcy, że to defekt fabryczny ;) Tak przynajmniej działa polskie prawo :)
Mylisz sie. Zacznijmy od tego, ze nie widzialem (a sprzedawca jestem), by ktos kupowal e-fajka na firme. Wiec nie masz prawa do "rekojmi". Jesli jestes konsumentem obowiazuje Cie "niezgodnosc towaru z umowa". Wiec tu trzeba czytac instrukcje i co pisze w okreslonym modelu, by ubiegac sie o nia. Bo ja juz widzialem klientow ZADAJACYCH wymiany towaru po roku mimo, ze gwarancja dzialalnosci byla np. tylko na miesiac chcacych sie opierac na "rekojmi":)
domekrap
24-03-2012, 17:39
a mnie wkurza:
1. Brak dripków 510 płaskich
2. Brak dodatków do zabawek typu ustnik
3. Drożyzna
Thaniell
24-03-2012, 17:51
a mnie wkurza:
Z zasady drip nie może być płaski, bo wtedy nie nazywałby się drip, tylko ustnik ;)
A jaki ustnik i do jakich zabawek ? :)
domekrap
24-03-2012, 17:58
zabawki np. clearomizery.
Niech się to i ustnik nazywa ale do510 nie ma i to jest ból
Co do trzeciego punktu wiedziałem że każdy mnie poprze
velniukas
24-03-2012, 18:55
zabawki np. clearomizery.
Niech się to i ustnik nazywa ale do510 nie ma i to jest ból
otóż są w klirkach monacco ja osobiście używałam ich też do cs3
Clearomizer GT 1,7 ml - Elektroniczny papieros, elektroniczne papierosy, e-papierosy, e-papieros (http://www.e-monacco.pl/58,clearomizer-gt.html)
T-fantik
24-03-2012, 20:06
a mnie wkurza:
3. Drożyzna
ad 1. dripki plaskie sa, np:
http://www.cloud9vaping.co.uk/WebRoot/GroupNBT/Shops/yxve46fvrnud/4DBA/028E/955F/E016/8545/0A0C/05E7/D81D/FLAT_D-Red02_w_m.jpg
ad 2. ja uzywam, gdzie sie da ustników od AP, albo:
http://www.sklep.e-cigar.pl/galerie/w/wklady-nienasaczone-do-e_46.jpg
ad 3. tru, @domek.. tru...!
Pozdrawiam
velniukas
24-03-2012, 20:12
ad 1. dripki plaskie sa, np:
http://www.cloud9vaping.co.uk/WebRoot/GroupNBT/Shops/yxve46fvrnud/4DBA/028E/955F/E016/8545/0A0C/05E7/D81D/FLAT_D-Red02_w_m.jpg Pozdrawiam
w polsce też są niemniej tylko i wyłącznie do 510/901 ale za to również w kolorkach
http://e-papierosy-shop.pl/gfx/1321543229.99.jpg na stronie http://e-papierosy-shop.pl/aluminiowy_drip_510_901_typ_ii_plaski__granatowy__ 1_sztuka,0,1281.html
heh drozyzna, taa co wy chcecie ze za drogie bo z Chin. Naprawde powlilo czy tylko o droge pytacie. Drogo bedzie bo musi bo clo i podatki. Przeciez cena odzwierciedla jakosc naszych zabawek a jak nie to nie wina dostawcow to dostaja. a my mozemy siedziec cicho i mowic ze jest dobrze
jak by ktos nie zauwazyl SARKAZM.
przypomne 75% z tego co uzywamy elektonicznego pochodzi z Chin ale tylko czesc jest szmira.
mnie tez wkuza ze jakosc do ceny jest zla. ale jak mozemy dyskutowac nad wyzszoscia sprzetu A nad sprzetem B to ja sie nie dziwie. nasz maly grajdolek i tak pewnie przestanie istniec
i to pewnie nie dlugo.
a co mnie ostatnio wkurza w epaleniu. brak jakiej kolwiek incjatywy tylko ciagle klutnie.
velniukas
25-03-2012, 17:51
a co mnie ostatnio wkurza w epaleniu. brak jakiej kolwiek incjatywy tylko ciagle klutnie.
po pierwsze jakoś nie widzę specjalnych kłótni
po drugie o jakich inicjatywach mowa? jakieś propozycje?
po trzecie jak komuś nie pasuje ,,polska chińszczyzna'' to kupuje za granicą tańszą wersję (tą samą chińszczyznę tylko pod innym brandem) lub towar z wyższej półki ale za odpowiednie pieniądze, zawsze też można zwrócić się do któregoś z kolegów i zakupić coś z ich produkcji.
domekrap
25-03-2012, 19:02
Gdyby było taniej to zgodnie z prawami rynku ludzie by więcej kupili. Jeżeli chodzi o dripki czy też ustniki do 510 to i owszem płaskie są, tylko dlaczego aluminiowe - zęby mozna powybijać.
Dlaczego chińczycy potrafią tworzyć, a u nas brak ludzi z pomysłami?.
velniukas
25-03-2012, 19:05
nie tylko alu jak już pisałam na pewno są z tworzywa sztucznego całkiem przyjemne płaskie ustniczki (post nr 38 w tym temacie)
domekrap
25-03-2012, 19:27
plaski ustniczek ok. Tylko po co mam kupować las dla jednego drzewa. Klirek mi niepotrzebny. Gdzie mogę kupić sam ustnik - odpowiedź nigdzie - i to jest właśnie ból
Thaniell
25-03-2012, 19:38
Już o tym pisałem wielokrotnie, ale co mi tam :) Wystarczy kupić płaski wkład do dse901, troszkę go podrasować i mamy sprzęt jak tamta lala :)
no wiec wszystko bedzie po staremu. nic nie sie zmieni. bo wszystko jest ok, mozna kupic gdzie indziej i bedzie dobrze. A my grzecznie wrocimy do dyskusji o wyzszosci sprzetu A nad B i C nad A i B a moze odwrotnie. oczywiscie nie zapominajmy o wyzszosci palenia grzalek o rezystancji 1ohm na 220v, bo jak ktos pali inaczej nie zna. No i nie zapominajmy mamy mody ktore na to pozwalaja, no i oczywiscie mamy ustawe antytoniowa ktora nas nie obejmuje. W mediach nikt nas nie szykanuje wszyscy mowia prawde o naszym grajdolku i pokazuja sama prawde.
No i jeszcze Unia nic nowego nam nie serwuje i w niektorych krajach nie zakazuja epalenia.
A sprzet jest coraz lepszy i wydajniejszy. no i poprostu miodzio. nic poprostu siedziec i sie cieszyc.
Jest tak slodko i wspaniale ze poprostu powinismy sie cieszyc. Siedziec i nic nie robic.
velniukas
25-03-2012, 23:05
no wiec wszystko bedzie po staremu. nic nie sie zmieni. bo wszystko jest ok, mozna kupic gdzie indziej i bedzie dobrze. A my grzecznie wrocimy do dyskusji o wyzszosci sprzetu A nad B i C nad A i B a moze odwrotnie. oczywiscie nie zapominajmy o wyzszosci palenia grzalek o rezystancji 1ohm na 220v, bo jak ktos pali inaczej nie zna. No i nie zapominajmy mamy mody ktore na to pozwalaja, no i oczywiscie mamy ustawe antytoniowa ktora nas nie obejmuje. W mediach nikt nas nie szykanuje wszyscy mowia prawde o naszym grajdolku i pokazuja sama prawde.
No i jeszcze Unia nic nowego nam nie serwuje i w niektorych krajach nie zakazuja epalenia.
A sprzet jest coraz lepszy i wydajniejszy. no i poprostu miodzio. nic poprostu siedziec i sie cieszyc.
Jest tak slodko i wspaniale ze poprostu powinismy sie cieszyc. Siedziec i nic nie robic.
przyganiał kocioł garnkowi :D
twierdzisz że siedzimy cicho i nie wykazujemy inicjatywy a jak zapytałam o przykład Twojej inicjatywy to praktycznie powtórzyłeś zrzędzący post. nie twierdzę że coś robię bo tak nie jest ale przynajmniej siedzę cicho a nie marudzę. prosto jest pouczać innych ale warto też samemu wykazać jakąś inicjatywę aby mieć do tego moralne prawo
rozumiem Twoją frustrację (mnie też czasem krew zalewa) ale wylewanie żółci nic nie da, lepiej podsuń propozycję jakiegoś działania a jeśli będzie ono sensowne to na pewno wielu z nas je wesprze. sądzę też że jeśli ktoś miałby jakiś pomysł to nie siedziałby cicho tylko zorganizował ,,grupę nacisku'' czy też jakieś inne lobby (w pozytywnym tego słowa znaczeniu)
masz racje. tylko ja jestem sflustrowany kiedym zucilem pomysl ze standardem, potem zucilem ten temat co prawda pomysl byl nasz wspólny. tez w pokrecony i sposob probowalem zwrocic uwage na pewne rzeczy.
Masz racje ostatnio sie nie udzielam bo mam dosc
velniukas
26-03-2012, 06:05
ja Ci nie wróg, mnie też (jak napisałam wcześniej) krew zalewa jak idę do sklepu (a mam zaprzyjaźniony i wiem że chały mi nie wcisną) czy zamawiam przez net i mam dylemat zadziała czy też nie. uff zadziałało to pozostaje jeszcze pytanie czy będzie pracowało jak należy a jeśli tak to jak długo.
i tu niestety (nie dlatego że lubię polemizować ale po prostu masz rację) muszę się zgodzić że jakieś standardy powinny być niemniej zawsze mogę usłyszeć (co mi się już zdarzyło jak zapytałam o niezawodność grzałki na stoisku w markecie) ,, no wie Pani, mercedesy też się psują....'' dlatego biorę poprawkę na chińską powtarzalność (staram się jednak kupować w jednym - dwóch miejscach), zwijam uszy po sobie i korzystam z tego co jest.
jak wpadnę na jakiś pomysł akcji protestacyjnej która będzie miała szansę powodzenia nie omieszkam powiadomić userów tego szacownego forum jak i wszystkich pozostałych. puki co jest jak jest (ale nikt nie twierdzi że cacy)