Zobacz pełną wersję : e-palenie dla początkujących - premiera książki już wkrótce!
StaryChemik
29-11-2009, 14:16
Część z Was wie, reszta się właśnie dowiaduje, ale ta informacja jest w zasadzie głównie dla nowych adeptów sztuki e-palenia, a nie dla Was, weterani.
Ponieważ od kilku lat żyję miedzy innymi z tego, co napiszę, tym razem postanowiłem połączyć zarabianie z hobby. Jak na razie poświęciłem na to sporo czasu oraz nieco kasy, ponieważ na wszystko wykładam własną żywą gotówkę.
Przechodząc do meritum - około połowy grudnia ukaże się pierwsza (chyba) w Polsce książka o e-paleniu. Zdecydowałem się dać jej tytuł:
E-PAPIEROS - PORADNIK DLA POCZĄTKUJĄCYCH
Od września zbierałem materiały, pisałem, teraz już jestem na etapie ostatecznego sczytywania tekstu.
Całość będzie miała 80 stron (tak, sporo tego... sam jestem zdziwiony, bo myślałem, że wyjdzie nie więcej niż 50) formatu A5. Nie zdecydowałem się na oprawę klejoną, bo za szybko się rozlatują, będzie więc oprawa "spiralkowa", typowa dla instrukcji obsługi. Projekt okładki jest gotowy, zaprezentuję go za 2-3 dni. Druk prawdopodobnie będzie w przyszłym tygodniu.
Uprzedzając pytania:
- pierwszy nakład trafi głównie do dystrybutorów e-papierosów. Część moich egzemplarzy autorskich będzie rozprowadzana innymi kanałami.
- nie znam jeszcze dokładnej ceny ostatecznej (ani hurtowej ani detalicznej), ponieważ negocjacje wydawcy z drukarnią dalej się toczą. Prawdopodobna cena detaliczna to kilkanaście złotych.
Musiałem się z Wami jako pierwszymi podzielić oficjalnie tą wieścią - no bo z kim innym, jak nie z tymi, z którymi razem inhaluję.
Dziękuję za uwagę.
tam pisalem- to i tu tez napisze :)
super sprawa
jak najwiekszego sprzedanego nakladu - 1 000 000 najmniej :)
Ciekawa inicjatywa :)
Czy będzie możliwość kupienia wersji elektronicznej?
Jak najbardziej sprzedaż w wersji książki w wersji elektronicznej (e-book) będzie pasować do tematu o e-papierosach.
Popieram pytanie dexena :)
Ja uwazam, ze najpierw to sie musi co najmniej zwrocic wklad S.CH. za wersje drukowana, a potem, mozna pomysle o e-booku :)
szczuro pozwole sobie na mały ot, pozostane jednak przy tym aby edycja elektroniczna również się pokazała.
Nie wszyscy będą mieli tyle szczęścia aby dostać wersje "analogową", a wersja elektroniczna nie dosyć że
będzie napewno tańsza to łątwiej dostępna - i również taka wersja zwróci się koledze S.CH. po cześci za druk.
A jak będzie wznowienie analogowej wersji to napewno znajdzie się wielu e-palaczy którzy zakupią nią :)
a wersja elektroniczna nie dosyć że
będzie napewno tańsza to łątwiej dostępna
wlasnie to mialem na mysli :)
jeden kupi - a 10 innych wezmie od niego, nie zapominajmy tez o wszelakich serwisach z ktorych mozna pobrac kazdego e-booka, pewnie zaraz mi napiszesz ze wersje "analogowa" ksiazki tez mozna zeskanowac i wrzucic do sieci - mozna, ale to juz wiecej z tym roboty :-)
demonizując to ksera analogowej książki rozejdą się jak świeże bułeczki :D
tak czy siak zapoluje na tego konkretnego analoga :D
komedyjka
29-11-2009, 20:36
wlasnie to mialem na mysli :)
jeden kupi - a 10 innych wezmie od niego, nie zapominajmy tez o wszelakich serwisach z ktorych mozna pobrac kazdego e-booka, pewnie zaraz mi napiszesz ze wersje "analogowa" ksiazki tez mozna zeskanowac i wrzucic do sieci - mozna, ale to juz wiecej z tym roboty :-)
Pirat prędzej, czy później się pokaże. Tego się nie uniknie, ale lepiej żeby to było później, niz wcześniej. Poradnik moim zdaniem powinien być dostępny wszędzie tam, gdzie są dostępne e-p, czyli zarówno w sklepach stacjonarnych, jak i internetowych. Wtedy każdy sobie będzie mógł zakupić wersję analogową.
Jeżeli nie cała książa w wersji elektronicznej, to może chociaż Wiki powiązana z nią, która służyłaby jako punkt organizacji użytecznych informacji, i pośrednio, jako `żywe' rozszeżenie i aktualizacja tego przewodnika?
Obecnie informacje o e-paleniu są rozrzucone na forach, i dość nieporęczne do przeglądania i wyszukiwania; w formie wiki mogłyby być bardziej dostępne dla współczesnego internauty.
StaryChemik
29-11-2009, 22:05
Tyle, że takie kompendium w sieci jest już na digicig.pl - moim zdaniem idealne. Myślę, że warto byłoby wspólnie tę stronę rozwijać.
Moja książka z założenia ma być przede wszystkim dla ludzi, którzy raczej nie szukają w sieci. Zakładam, że zainteresują się nią dystrybutorzy posiadający sklepy stacjonarne. Odpadnie im wtedy tłumaczenie każdemu wszystkiego. W tym momencie sam jestem koordynatorem tego wszystkiego - począwszy od pisania, poprzez koordynację zdjęć i grafiki a skończywszy na druku i rozpoznaniu rynku.
Dlatego też o wersji e-bookowej pomyślę za jakiś czas. Teraz chciałbym przede wszystkim wydrukować pierwszy rzut, potem muszę chociaż kilka dni odpocząć, bo ostatnio pracuję (oczywiście nie tylko nad tym projektem) po 18-19 h/dobę.
komedyjka
29-11-2009, 22:24
Tyle, że takie kompendium w sieci jest już na digicig.pl - moim zdaniem idealne. Myślę, że warto byłoby wspólnie tę stronę rozwijać.
No, jeżeli ktoś chce zrobić "E-P Wiki" na wzór Main Page - E-Cigarette Wiki (http://www.e-cigarette-wiki.com) na przykład, to przecież można. Wystarczy poświęcić temu kilka godzin dziennie przez kilka tygodni i gotowe. ;) E-palacze będą wdzięczni. Zwłaszcza, że ta angielska wersja też pustkami świeci.
A na poważnie - to jest proszę państwa za przeproszeniem kupa roboty z takim kompendium. Nie wymagajcie od Chemika, żeby to tak po prostu oddał. Niech się dystrybutorzy zrzucą, płacą autorowi honorarium raz na kwartał, to wtedy można za darmo do sieci wrzucić.
A każdego, kto chce za darmo dzielić się swoimi tekstami o e-paleniu zapraszam do przesyłania tekstów na Digicig. Przyjmiemy każdy sensowny tekst, który nie powiela informacji, jakie na Digicig już są. Zapewniamy redakcję i korektę. A kto nie chce na Digicig, to blogi na E-palarni są do dyspozycji każdego użytkownika.