| |||||||
| Rejestracja | Blogi | FAQ i Regulamin | Arcade | Kalendarz | Szukaj | Dzisiejsze posty | Zaznacz wszystkie fora jako przeczytane |
| E-palenie w miejscach publicznych reakcje otoczenia na e-palenie w miejscach gdzie istnieje zakaz palenia i nie tylko |
![]() |
| | LinkBack | Narzędzia wątku | Wygląd |
|
| ||||||||||||
| ||||||||||||
|
Dzisiaj po raz pierwszy od baaaardzo długiego czasu ktoś zabronił mi e-palić (no, oprócz mamy, która jest byłą palaczką ;-)). Godzinna przerwa w zajęciach, umówiłam się z koleżanką na kawę i poszłyśmy do uroczej, biblioteczno-teatralno-klaustrofobicznej kawiarenki przy PTPN w Poznaniu. Na drzwiach wisi: "TUTAJ SIĘ NIE NAPALISZ!" Śmieję się w duchu, bo koleżanka zatwardziała palaczka analogów. No to sobie popatrzy ![]() Podchodzi Miła Młoda Pani, akurat w momencie, kiedy z moich nozdrzy bardzo powolutku wypuszczałam ostatki mgiełki (by nie prowokować). Podchodzi, marszczy brwi, wącha, zbiera zamówienie i się myli. Intensywnie myśli. -Przepraszam, Pani pali? Ja na to, że nie, że to elektroniczne papierosy, nie śmierdzą, nie szkodzą innym gościom itp. Na to przemiła młoda Pani: -Ale ja to czuję... (no tak, intensywny miks kawy, karmelu, wanilli i morning rain) Nauczona doświadczeniem historyjek opowiadanych przez kolegów pracujących w gastronomii, wiem, aby nie irytować kelnera przed podaniem napitku/jedzenia, więc z anielskim uśmiechem mówię: oczywiście, jeżeli to Pani przeszkadza mogę się bez tego obyć. Przemiła Młoda Pani wraca po chwili z kawą i mówi, że przeprasza, ale u nich całkowity zakaz, ona nie wie, a tu szef, a tu goście itp. No i mam dylemat. Mogę ją zacząć uświadamiać, ale stracę niepotrzebny czas, którego nie mam zbyt dużo. Mogę się naburmuszyć i powiedzieć to i owo, kosztem braku wstępu na przyszłość. Jak zawsze palce mnie poniosły, ale chciałam zapytać, co robiliście/co zrobilibyście w takiej sytuacji? Zresztą to nie moja pierwsza. Z jednej strony chce e-palić tam gdzie mi się podoba. Z drugiej strony, myślę, że właściciel lokalu powinien móc decydować o paleniu i e-paleniu w swoim lokalu (czego prawo mu za chwilę zabroni). A jak myślę dalej, to dochodzę do wniosku, że wściekłą i pieniacką agitacją mogę zaszkodzić, bo zaraz wyjdzie, że ci epalacze tacy wkurzający i że sobie bimbają na zakazy (a że one ich nie dotyczą, któż by wiedział?) no i za chwilę jakaś ustawa gotowa. Oczywiście, jak ktoś wychodzi do mnie z naburmuszoną miną i zaczyna na mnie krzyczeć to wtedy sobie bimbam Ale jak ładnie prosi...No i mam dylemat :] |
|
| ||||||||||||
| ||||||||||||
|
Jak ładnie prosi, a u Ciebie pyta "Przepraszam, Pani pali?" odpowiedzieć "Nie palę, ale inhaluję ", następnie uświadomić że w e-papierosie nie zachodzi efekt spalania,a mgiełka to nie dym - gdyż dym bierze się z efektu spalania, zaś mgiełka z waporyzacji, i nie zawiera (mgiełka) żadnych szkodliwych substancji i jest tylko efektem wizualnym potem zapewnić że jeżeli przeszkadza to oczywiście możemy to schować ![]() ps. Jak już klient(ka) jest uporczywy(a) to można dodać że w ustawie antynikotynowej e-papieros nie został zakwalifikowany jako wyrób tytoniowy, zatem nie podlega pod zakazy w niej ustanowione. Ostatnio edytowane przez judge ; 29-10-2010 o 21:56 Powód: ps |
|
| ||||||||||||
| ||||||||||||
|
Judge, powiedziałam jej dokładnie to, co napisałeś Nie wspomniałam tylko o ustawie. Że inhaluję, że nie ma spalania, nie ma efektów tegoż spalania itp... A Miła Młoda Pani Wystraszona i błagalnie prosi dalej. Na dłuższą dyskusję nie było czasu, a na chamstwo - mnie nie stać ;-)
|
|
| ||||||||||||
| ||||||||||||
|
Następnym razem trzeba będzie przygotować uświadamiającą ulotkę i w takich przypadkach zostawiać ją i oczywiście nie inhalować jeżeli poproszą |
|
| ||||||||||||
| ||||||||||||
|
W takich przypadkach piękną sprawą jest Stick we wszelkich odmianach <np.Bulbastick >. Można powiedzieć, że to inhalator <nie skłamiemy> i wdychamy mieszankę udrażniającą nasze drogi oddechowe <nadal nie kłamiemy>, przypisaną przez doktora Xihng Jong Wahn z Shenzen <tutaj troszeczkę naciągamy prawdę >
|
|
| ||||||||||||
| ||||||||||||
|
Heh, a myślałam, że moje ogromniaste egony wystarczająco nie-imitują papierosa ;-) Poznaniacy, może zrobimy małą akcję uświadamiającą? Kawiarenka super, tylko wszyscy byśmy się tam nie zmieścili ;-) Ostatnio edytowane przez Finlarod ; 29-10-2010 o 23:18 |
|
| |||||||||||
| |||||||||||
|
Jeszcze nie miałem okazji inhalować się e-papierosem w knajpie więc nie wiem jakie mogłyby być reakcje kelnerów. Wydaje mi się jednak, że właściwym byłoby na dzień dobry spytać się obsługi czy można e-palić wraz z krótkim wyjaśnieniem, że nie wytworzymy dymu, a tylko bezwonną parę. Jeśli nie to po prostu należy zmienić lokal:-)
|
|
| ||||||||||||
| ||||||||||||
|
Takie dyskusje są powodowane niestety wszechobecną niewiedzą, czasem wręcz ignorancją. Dzisiaj znów miałem przypadek, kiedy pewna pani powiedziała "A ja słyszałam, że te e-papierosy szkodzą bardziej niż zwykłe papierosy". Musiałem grzecznie wyjaśnić, że to przypuszczenia i błędne informacje sprzed roku. No niestety, nauczony wieloletnim doświadczeniem kelnera, wiem że pracownicy gastronomii często mówią co im każą. Dlatego też warto uświadamiać ludzi, bo technologia wyprzedza mentalność ludzką wielokrotnie. Nie wierzcie też w teksty typu "Bo kierownik, bo inni ludzie..". Warto też uświadomić i kierownika. Jako kelner, kierownictwo swojej restauracji uświadomiłem, dlatego też jako pracownik często e-paliłem gdzie popadnie (byle nie na oczach gości), kiedy reszta biegała na mróz by zapalić analoga. Taka wskazówka przy okazji dla sprzedawców e-papierosów. A co jak by zacząć współpracować z gastronomią i promować "zdrowsze e-palenie" sprzedając np. wkłady, kartomizery, jednorazowe e-fajki, itp... w restauracjach, pubach, klubach - zwłaszcza po 15 listopada.
__________________ E-CIG TUBE - Elektroniczne Papierosy INFO Wideo artykuły, wideo poradniki, nowości... http://elektroniczne-papierosy.info |
|
| ||||||||||||
| ||||||||||||
|
moge opisac sytuacje e-palenia w pociągu Przedział dla niepalących,a ze nie chciało mi sie wychodzic na korytarz,grzecznie spytałam współpasazerów pokazując e-petka, czy nie bedzie im przeszkadzało....ze to nie papieros Nikt nie protestował co za luksus :P |
|
| ||||||||||||
| ||||||||||||
|
Początek kameralnej imprezy w szanującym się lokalu. Wszyscy palący pytają gdzie można zapalić. Pada krótka odpowiedź - na zewnątrz (fajnie powiedzieć gdy tam wieje, pada i jest zimno). Od razu się wtrąciłem pytając czy mogę palić e-papierosa bez wychodzenia. Byłem jedynym e-palaczem w towarzystwie. Uśmiech na twarzy pani kelnerki i odpowiedź - oczywiście. Spojrzałem na zdziwione twarze kolegów i koleżanek i od razu urosłem Ja marznąć nie będę a wyjdę jak zapragnę rozprostować kości. Myślę, że warto grzecznie zapytać o pozwolenia palenia naszego papieroska. Jeśli padnie odmowna odpowiedź - trudno.
|
![]() |
| Bookmarks |
| Tagi |
| mamy, moja, papierosy, pierwszy, się, sobie, zakaz |
| Narzędzia wątku | |
| Wygląd | |
| |