| |||||||
| Rejestracja | Blogi | FAQ i Regulamin | Arcade | Kalendarz | Szukaj | Dzisiejsze posty | Zaznacz wszystkie fora jako przeczytane |
| Newsy Aktualności z Polski i Świata |
![]() |
| | LinkBack | Narzędzia wątku | Wygląd |
|
| ||||||||||||
| ||||||||||||
|
Na łamach NewsRoom pojawił się ciekawy artykuł o tym jak kalifornijscy naukowcy z UC Riverside przeprowadzili badania celem porównania właściwości palenia analogów i elektronicznych papierosów, wyniki opublikowane zostały na łamach "Nicotine and Tobacco Research". Cytat:
|
|
| ||||||||||||
| ||||||||||||
|
Zawsze będzie można e-palenie z którejś strony ugryźć i z tym trzeba się liczyć. Jeżeli nie szkodliwość substancji, to musi znaleźć się coś innego, a to dopiero początek |
|
| ||||||||||||
| ||||||||||||
|
Witam Koncerny tytoniowe zasponsorują każde takie badanie. Ja znalazłem po polsku:Ryzykowne e-papierosy | KopalniaWiedzy.pl |
|
| ||||||||||||
| ||||||||||||
|
Link do publikacji w Nicotine and Tobacco Research Conventional and electronic cigarettes (e-cigarettes) have different smoking characteristics -- Trtchounian et al., 10.1093/ntr/ntq114 -- Nicotine & Tobacco Research |
|
| ||||||||||||
| ||||||||||||
|
Hmmmm, przeczytałem artykuł i tak sobie pomyślałem, że prędzej czy później producenci ep też padną "ofiarą" pozwów ludzi e-palących. Nie wnikam, czy w przypadku analogów czy też ep jest to wina koncernów (uzależnienie, kłopoty ze zdrowiem), ale pewnie tak to się skończy. Mam tylko nadzieję, że któregoś dnia nie pojawi się artykuł mówiący, że analogi nie powodują tylu skutków ubocznych i w ich przypadku ciężka choroba to ruletka, podczas gdy przy ep to pewniak... |
|
| ||||||||||||
| ||||||||||||
|
Ja epalę ze pełną świadomością, że może się kiedyś okazać iż to nie jest takie zdrowe jak się wydaje. Dokonałem świadomego wyboru, więc spoko. Ale gdy faktycznie za parę lat wyniki badań wskażą jednoznacznie, że "ta trzecia głowa co mi wyrosła na plecach i to miłe zwierzątko ze szczypcami co mnie polubiło" to jest wynik epalenia to może się dostać niektórym osobom nawet z forum. Wystarczy źle sformułowane zdanie i prokurator będzie miał zajęcie |
|
| ||||||||||||
| ||||||||||||
|
@Krzywcho: zgadzam się z Tobą całkowicie, ale mogli już wymyślić jakiś mocniejszy argument, bo ten do mnie zupełnie nie trafia - kto zaciąga się bezpośrednio do płuc !?
__________________ ![]() Do 30.03.2010: 26 lat analogów x ~1,5 paczki dziennie ≈ 285 000 sztuk. Od 07.04.2010: 1 analog na 2-3 dni. Ostatni analog: 17.08.2010 -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Polska Strona Freesco | NND Linux Router | CDN Linux - Router i Serwer |
|
| ||||||||||||
| ||||||||||||
|
I artykuł na Gazeta.pl Elektroniczne papierosy wymagają mocniejszego zaciągania się |
![]() |
| Bookmarks |
| Tagi |
| badania, badanie, e-palenie, e-papieros, e-papierosy, ego, electronic, elektroniczny, forum, naukowcy, newsroom, nicotine, papieros, papierosy, producenci, tobacco |
| Narzędzia wątku | |
| Wygląd | |
| |