| |||||||
| Rejestracja | Blogi | FAQ i Regulamin | Arcade | Kalendarz | Szukaj | Dzisiejsze posty | Zaznacz wszystkie fora jako przeczytane |
![]() |
| | LinkBack | Narzędzia wątku | Wygląd |
| | #1 | |||||||||||
| ||||||||||||
| Odwiedzin: 1052 | ||||||||||||
|
| ||||||||||||
| ||||||||||||
|
Leję po 5 kropel... Ale mam uczucie, że po jakichś 20-30 buchach = 2 podejścia do fajka, już jest pusto... Czy to dużo czy mało, te 5 kropel, a może mam oczekiwani zbyt intensywnego smaku i po prostu marnuję liquid? |
|
| ||||||||||||
| ||||||||||||
|
Atomizer nigdy nie wysusza do końca wkładu więc można powiedzieć ,że to normalne. Więc albo trzeba dolewać częściej płynu albo robić większe odstępy między paleniem żeby płyn zdążył spłynąć. Atomizer zawsze najlepiej pracuje przy optymalnej ilości płynu we wkładzie i dobrze ejst taki stan podtrzymywać jeśli chce się mieć dobry smak i dym. |
|
| |||||||||||
| |||||||||||
|
Pozwolę sobie zacytować swój post pierwotnie zamieszczony gdzie indziej, mam nadzieję ,ze koledze to pomoże rozeznać zaleznosci kartridż.watka/płyn / atomizer/bateria a moderatorzy nie zarzucą mi spamowania ![]() Telesfor napisał(a): W tak dużych wkładach jak w Penstyle, bardzo ważne są własciwe proporcje gęstości włókien watki do pojemności wkładu i gęstości liquidu. Najpierw watka: rzeczywiście we wkładach Janty jest mocno zbita.Po wyciągnięciu z wkładu może zwiększyć swą objetość nawet trzykrotnie. To tłumaczy zjawiska występujące przy paleniu - zwłaszcza na manualu: grzałka atomizera rozgrzewa się jeszcze zanim zaczynamy ciągnąć powietrze. To pod wpływem naszego podciśnienia w jamie ustnej powstaje podciśnienie w komorze atomizera .Podciśnienie to jest głównym napędem mikrokropelek liquidu , rozpoczynających swą wędrówkę w dół wacika do jego końca - i grzałki atomizera , gdzie temperatura powoduje ich odparowywanie. Zjawisko to lepiej widoczne jest w e-papierosach o dużych pojemnaościach wkładu i znacznej długości pojemnika z watka = dłuższa droga kropelek przez mękę..tj. przez włókna. Więc dobrze palą te Peny , które mają tak dobrane watkę , grzałkę i liquid ,że we właściwym momencie nastepuje odparowanie głownej wymuszonej podciśnieniem porcji mikrokropelek liquidu.. Pen z ciasno upchaną watka nie wylewa, długo trzyma płyn ale... zdarza się poczuć smak palonej watki , gdy płyn nie zdąży dotrzeć do końca wacika gdy atomizer własnie osiągnął temperaturę parowania liquidu. Wtedy nieschłodzony liquidem i oddawaniem mu ciepła atomizer ( grzałka własciwie ) rozgrzewa się gwałtownie jeszcze bardziej co powoduje: szybsze zużycie i nadpalenie watki. Zapieczeni liqiudu na siateczce i co gorsza drucie oporowym grzałki ( a to prowadzi do szybkiej degeneracji atomizera) O takich konstrukcjach mówimy ,ze lubią mieć mokro. Drugim biegunem jest wkład o bardzo małej gęstości włókien ( rzadka watka) . Oddaje bardzo duże ilości płynu przy kazdym zassaniu- ponieważ plyn dociera do atomizera nawet szybciej , niz grzałka osiągnie tempraturę i taką ilość ciepła jaka jest potrzebna do odparowania całej ilości liquidu. O takich konstrukcjach mówi sie ,że atomizer zalewa się bądź zatyka podczas palenia lub po bardzo krótkim czasie. W atomizerze bulgocze , bo nadmiar płynu zbiera się w jego komorze i zaczyna odparowywać gdy z watki już nie płynie tyle plynu co na początku... Takie kartridże lubią wylewać płyn gdy są przenoszone pionowo , baterią w dół. Takie kartridże powodują ,że "pijemy" nadmiary płynu zassanego z wacika do atomizera , nieodparowanego i wessanego do naszej szlachetnej jamy.. Tak robił Fogger na oryginalnych wkładach i taka była geneza zastoswanej przez mnie przeróbki. Nie robił tego za to wkad Colinssa 89 i 98. Inna gęstość watkki , inny płyn. Pen Colinssa , z oryginalnym płynem wygląda na rozsądny złoty środek pomiędzy opisanymi opcjami. Watka po wyjęciu zwiększa swą objętość póltora raza zaledwie , więc jest dosyć luźno upakowana we wkładzie. Jest mniej więcej tej samej wielkości co watka Titana 510 czy Dury - a przecież pojemnik kartridża jest znacznie większy... Jednocześnie dosyć szczelnie przylega do ścianek. Plyn , kapany do kartridża Colinssa wchłania sie bardzo szybko - co jest miara jego dobrej - nazwijmy to- przewodności plynu ( propagacji hydraulicznej ) Czyli opory własne podczas zaciągania , stosunkowo małe powodują też małą bezwładność w przemieszczniu się płynu na obrzeże watki - do atomizera. To powoduje ,że dobrze dymi i trudno się napić płynu , trudno też przypalić wacik. CZyli że dosyć dobrze są dobrane gestość wacika do powierzchni grzałki i do gestości płynu. Ale... gdy zaczynamy zakraplać naszymi płynami jakikolwiek kartridż- zmieniamy ten stosunek. I odparowywanie odbywa się inaczej , przpływność liquidu w fibrach zmienia się. Stąd czasami oceny ,że "oryginalny" płyn w kartridży jest smaczny a inne nie. Że dany model lepiej , lub gorzej wyciaga smak liquidu... To wszystko zależy od tego jak szybko płyn dopływa do grzałki , jaka jest wtej chwili jej temperatura, jaka ilość płynu trafia do grzałki ( ilość ciepła odbierana przez płyn od atomizera na wyparowanie) , czy bateria dostacza sostatecznej iloścoi prądu ( = energii) do całkowitego odparowania tej ilości płynu... Czasem użycie zbyt rzadkiego płynu w takiej konstrukcji może spowodowac jego wylewanie . Generalnie Peny dobrze jest przenosic baterią do góry - zabezpiecza to przed grawitacyjnym wylaniem płynu , przed zalewaniem atomizera, a przed paleniem , należałoby go odwróćić i potrząsnąć , aby równomiernie rozłożyć liduid w kartridżu i przygotować go do równomiernego spływania przy zaciąganiu. Cos kjak w wiecznym piórze - bo to bardzo podobna zasada działania.. To wszystko jest powiązane ze soba , ale istotna jest też specyfika płynu. Każda mieszanina różnych płynów ma inną temperaturę parowania. PG czy PEG wraz z wodą . aromatem i alkoholem ( rozpuszczalniekiem) stanowia taką mieszaninę , która paruje przy określonej temperaturza. Jeżeli zmieni się stosunek ilościowy składowych - temperatura będzie inna. Jak również gęstość takiego płynu - a co za tym idzie prędkość jego przemieszczania się wewnątz włókien wacika... Ostatnio edytowane przez Telesfor ; 21-01-2010 o 08:10 |
|
| ||||||||||||
| ||||||||||||
|
Qrka, i nadal mam problem... Zgodnie z instrukcją z digicig wyprałem watki i dziś rano ledwo zmieściłem w suchy wkład 10-12 kropel. Palę, 2-3 buchy jest ok a potem ilość dymu spada i czuję taki smak jakbym pociągał zgaszonego analoga. Koszmar! |
|
| ||||||||||||
| ||||||||||||
|
Napełniaj strzykawką lub odpowietrzaj wkład podczas zakraplania. Wystarczy włożyć igłę z bok wkładu tak aby powietrze dostawało się do dna jego. Wkłady od Janty są bardziej zbite ze sobą. A efekt jaki zaciągasz to przygrzanie watki która nie jest nasączona lub nie zdążyła przetransportować liquidu. |
|
| ||||||||||||
| ||||||||||||
|
Miałem to samo z wkładami Janty, wystarczy delikatnie przyciąć watkę na całej długości i będzie OK.
__________________ ### Nauczyłem się jednego, nie "ciągnę" byle czego ### Janty eGo / KR 808D-1 / Joye Stick V3 / King M401 / Cigare Elite 150 / TANK 1100 SOLO / Cała masa innych gratów... Wirtualny Hel |
![]() |
| Bookmarks |
| Tagi |
| janty kissbox, janty kissbox classic, kissbox, kissbox classic |
| Narzędzia wątku | |
| Wygląd | |
| |