| |||||||
| Rejestracja | Blogi | FAQ i Regulamin | Arcade | Kalendarz | Szukaj | Dzisiejsze posty | Zaznacz wszystkie fora jako przeczytane |
| Prawo i E-palenie elektroniczne papierosy w literze prawa |
![]() |
| | LinkBack | Narzędzia wątku | Wygląd |
|
| |||||||||||
| |||||||||||
|
.. wszak PG jest alkoholem.. Czy też może alkomat wykrywa tylko "spożywczy" alkohol ?;-) No i jak wygląda e-palenie przez kierowcę w świetle prawa?
__________________ Ostatnio edytowane przez scob ; 21-08-2009 o 11:17 |
|
| ||||||||||||
| ||||||||||||
|
Skoro palenie papierosów przez kierowców podczas jazdy nie jest zabronione (z pewnymi wyjątkami), to tym bardziej nie jest zabronione e-palenie. Art. 63 punkt 5 ustawy Prawo o ruchu drogowym mówi: Kierującemu pojazdem silnikowym, który przewozi osobę, zabrania się palenia tytoniu lub spożywania pokarmów w czasie jazdy. Nie dotyczy to kierującego samochodem ciężarowym, który przewozi osobę w kabinie kierowcy, i kierującego samochodem osobowym, z wyjątkiem taksówki. Co do alkomatu - nie dysponuję, ale jak będę miała okazję, na pewno sprawdzę |
|
| |||||||||||
| |||||||||||
|
Żeby e-p był jedynym problemem naszych kierowców, to byłoby dobrze. Statystyki jakie są publikowane po długich weekendach nie uwzględniają pewniakiem e-palaczy, bo jest znacznie więcej tych, co piją alkohol i jadą, a nie koniecznie tych co go palą. Ja w każdym bądź razie palę w drodze, bo potem nie zabieram e-p ze sobą do pracy. Jakoś do tej pory nie miałem z tym złych doświadczeń. |
|
| ||||||||||||
| ||||||||||||
|
Chodzi o to, aby się nie dekoncentrować i nie powodować wypadków... Jednak nikotynista na głodzie również jest zdekoncentrowany..., więc co lepsze ?
|
|
| |||||||||||
| |||||||||||
|
Tusia, nie przesadzaj z taką argumentacją A co powiesz na temat narkomana na głodzie? Czy też ma prowadzić autko?
Ostatnio edytowane przez tomba ; 21-08-2009 o 09:19 |
|
| ||||||||||||
| ||||||||||||
|
Do tego zmierzam, że palenie jest zabronione nie z powodu dymu itp. ale z tego powodu, że za kierownicą nie powinno się wykonywać innych czynności poza prowadzeniem pojazdu !
|
|
| |||||||||||
| |||||||||||
|
Ale i tak e-palenie jest bardziej bezpieczne. Na przykład nie spadnie żar. Ja to nawet kiedyś podpaliłem w swoim aucie tylną kanapę. Było to w czasach jak jeszcze nie było klim i wietrzyło się autko poprzez otwarte szyby. Wyrzuciłem peta przez przednie okno a wpadł przez tylne Wyglądałem jak petarda na drodze.
|
|
| ||||||||||||
| ||||||||||||
|
Ustawodawcy oprócz rozproszenia uwagi podczas jazdy, chodziło zdecydowanie o zjawisko biernego palenia. Palić tytoniu nie może osoba przewożąca inną osobę. Przepisy te jednak dotyczą tylko taksówkarzy oraz kierowców autobusów. Kierowcy ciężarówek/TIRów oraz kierowcy samochodów osobowych mogą jeść i palić podczas jazdy ile wlezie. W e-papierosach prawdopodobnie to zjawisko nie występuje, więc być może są wybawieniem również dla ww. grupy. Tomba - mi też się udało wrzucić papierosa na tylną kanapę przez okno |
|
| ||||||||||||
| ||||||||||||
|
Nie jestem pewna czy prawo wymaga trzymania kierownicy obiema rękami. Nie spotkałam się z takim przepisem. Wiem, że jest tylko przepis dotyczący używania telefonów (i tylko telefonów) podczas jazdy (art. 45 ust. 2 punkt 1 ustawy Prawo o ruchu drogowym). Poza tym e-fajka można trzymać w ustach, bez pomocy rąk |
![]() |
| Bookmarks |
| Tagi |
| baterie, e-fajka, e-palenie, ego, fajka, forum, glikol propylenowy, przepisy |
| Narzędzia wątku | |
| Wygląd | |
| |