| |||||||
| Rejestracja | Blogi | FAQ i Regulamin | Arcade | Kalendarz | Szukaj | Dzisiejsze posty | Zaznacz wszystkie fora jako przeczytane |
| Prawo i E-palenie elektroniczne papierosy w literze prawa |
![]() |
| | LinkBack | Narzędzia wątku | Wygląd |
|
| ||||||||||||
| ||||||||||||
| Cytat:
Miałem wiele sytuacji z nietolerancją e-p, przy próbie edukacji niektórzy ludzie nawet nie słuchają, lepiej ustąpić i przyznać mu racje. |
|
| |||||||||||
| |||||||||||
|
Finlarod jaka licytacje? No proszę. Napisałem o swoim wysyłaniu e-maili dlatego że nie mam zgody na pewne teraźniejsze działania ludzi nie znających tematu! A zakazujących a priori. Owszem, opisałaś sytuację gdzie ktoś normalnie odpowiedział dlaczego nie wolno. To jest zrozumiałe i ja również wówczas nie e-palę. Ale na odpowiedź BO TAK zgody nie mam i już. |
|
| |||||||||||
| |||||||||||
|
Wczoraj w Poznaniu w sklepie dla dzieci "Smyk" kumpel e-palił, na co Pani powiedziała dość stanowczym głosem: "Albo pan zgasi, albo wyjdzie" i zaraz stamtąd uciekła, nawet nie próbując zrozumieć jego intencji troszkę to dziwne :P
|
|
| ||||||||||||
| ||||||||||||
|
Ja równiez miałem pare przygód z e-papierosami w miejscach publicznych. Nie tak dawno jadąc SKM, wyciagnołem e-peta (miejsca obok były puste). Jednak osoby siedzące po przeciwnej stronie wagonu , widząc charakterystyczny dymek, obcieły mnie krytycznym wzrokiem i otworzyły okno, po prostu nie znali e-fajek.. Tak wiec, podpisuje sie pod postem Fin, jedno to to że sa miejsca gdzie sie nie pali cokolwiek, i już. Dwa że to czy mozesz e-palic w restauracji, pubie zależy tylko i wyłacznie od własciciela/obsługi ...a nie od naszego mądrego przekonywania że to e-fajka i nikomu nie szkodzi, a nawet nie jest zabronione, wiec JA mam prawo TU e-palić.... Jaram e-petka, tak jak bym palił analoga, szanuje że komuś to nie pasuje bo niezna tego/ drażni go to. A ile płynu do przodu jak nie zapale np. w pociągu ![]() Absens..jego intencją było zapalenia e-peta
__________________ Ostatnio edytowane przez bogdanor ; 08-01-2012 o 07:56 |
|
| ||||||||||||
| ||||||||||||
| Cytat:
Kompletny brak pomyslunku. reed teleTapatycznie from Nokia 8110 |
|
| ||||||||||||
| ||||||||||||
| Cytat:
Jasne, jak ktoś jest miły to można przecież bez tego przeżyć, ale w tedy po co w ogóle kupować skoro w 90% miejscach zwracają uwagę? PS. Przeglądam tak sobie forum i poruszył mnie ten temat, pominę fakt że ostatni post był z lutego, ba ze stycznia! xD Ostatnio edytowane przez Agniesha ; 13-04-2012 o 14:17 Powód: poprawkA |
|
| ||||||||||||
| ||||||||||||
|
Zapomniałaś o poczuciu "smaku" i zdrowym rozsądku. Pierdzieć też teoretycznie wszędzie można, bo nie ma zakazu. Czy to robisz? Uprzedzając kontrargument, że to nie to samo, powiem, że dla wielu nieuświadomionych może to być odbierane podobnie. Nie każdy ma obowiązek "znać się" na wszystkim, i wiedzieć co to jest. Tu właśnie wkracza zdrowy rozsądek i kultura osobista. |
|
| ||||||||||||
| ||||||||||||
| I myślę, że to jest sedno. Poza tym to, że "to nie szkodzi" to chyba jeszcze nie jest udowodnione? Ba. Prędzej byłbym skłonny powiedzieć, że szkodzi. A, że szkodzi dużo mniej niż papieros tradycyjny to już inna bajka. Bo zapewne jakoś tam jednak szkodzi - jak każdy nałóg. Dzieląc ludzi na trzy grupy: palący, e-palący i niepalący, z dużą dozą pewności obstawię, że ci ostatni jednak szkodzą sobie najmniej. Inny aspekt. Jak tak będziemy sobie wszędzie wapować nie zważając na prośby innych to z pewnością wkrótce pojawią się prawne unormowania zakazujące tego. Oby nie było tak, że opinie o całej społeczności wapujących, reszta społeczeństwa wyrobi sobie na podstawie obserwacji tej garstki która robi to zawsze i wszędzie "bo nie ma zakazu". Jak widzimy motocyklistę - myślimy "dawca", "wariat", "pirat"..... A zapewniam, że ogromna większość jeździ ostrożnie i rozważnie, niejednokrotnie myśląc za wszystkich dookoła. Choćby dlatego, że strefa zgniotu zaczyna się na szybce kasku. Niestety tak powstają stereotypy. PS: Ten przykład z pierdzeniem, wbrew pozorom, całkiem trafiony i dość dobrze (imo) obrazuje problem. Ostatnio edytowane przez tstr ; 13-04-2012 o 18:34 Powód: dopiski |
|
| ||||||||||||
| ||||||||||||
|
Od stycznia jestem już czwarty raz hospitalizowany. Palę e-papierosy na sali. Oczywiście, w miarę możliwości nie robię tego ostentacyjnie, np. w czasie obchodów lekarskich, lecz w czasie wolnym, nie afiszując się. Początkowo, dwa razy na neurologii i raz na kardiologii nie było żadnych problemów ani ze strony personelu ani pacjentów (od razu po przyjęciu tłumaczę współlokatorom, że to nieszkodliwa para wodna, itd.). Trzy tygodnie temu, już na kolejnym oddziale tego samego szpitala (psychosomatyka), jego kierowniczka poinformowała mnie, że nie mogę palić w budynku, a zwłaszcza w sali i mam wychodzić na zewnątrz. Co ciekawe, mój jedyny "współlokator" nie ma nic przeciwko, choć jest osobą niepalącą. Odpowiedziałem, iż nie dostosuję się do tego żądania, gdyż nie jest ono oparte na żadnych podstawach prawnych, nie tylko ustawowych, ale również obowiązujących w szpitalu ragulaminach. Nie ma również podstaw logicznych (pomijając już, że brak podstaw prawnych sam w sobie jest wystarczający), bo jeżeli np. komuś palącemu analogi mój e-papieros budzi jakieś skojarzenia, a co za tym idzie dyskomfort psychiczny, to sorry, ale to już jego problem. Ewentualne protesty osób niepalących też mam "w głębokim poważaniu" gdyż nie ma tu zjawiska biernego palenia. Poza wszystkim innym, zakaz palenia obejmuje cały teren szpitala (również na zewnątrz budynków), więc bądźmy konsekwentni: jeśli nie wolno to nigdzie. Powiedziałem też, iż jeżeli zdaniem kierowniczki łamię obowiązujące w szpitalu regulaminy to niech mi "za karę" dadzą dyscyplinarny wypis z podaniem e-palenia jako powód (to by się Teleexpress i inne media ucieszyły z takiego newsa). A może wezwą policję lub straż miejską? Póki co mam spokój, tzn. personel medyczny przymyka oczy i udaje, że nic nie wie. I tak powinno być. Jak coś się w tej materii zmieni to dam Wam znać |
![]() |
| Bookmarks |
| Tagi |
| dyskusja, dyskusje, e-palenie |
| Narzędzia wątku | |
| Wygląd | |
| |