| |||||||
| Rejestracja | Blogi | FAQ i Regulamin | Arcade | Kalendarz | Szukaj | Dzisiejsze posty | Zaznacz wszystkie fora jako przeczytane |
| Tricki czyli wszystko o sposobach na łatwiejsze e-palenie |
![]() |
| | LinkBack | Narzędzia wątku | Wygląd |
| | #1 | |||||||||||
| ||||||||||||
| Odwiedzin: 2311 | ||||||||||||
|
| |||||||||||
| |||||||||||
|
Może warto dodać parametry PP-07 Mobile Power Pack: - bateria Li-ion o pojemności 2200 mAh, - zasilanie na wejściu (mini USB) : 5VDC, 500mA, - zasilanie na wyjściu (USB A) : 5VDC, 1000mA, - trzy diody sygnalizujące stan naładowania baterii, - włącznik/wyłącznik, - gniazdo USB A żeńskie do podłączenia ładowanego / zasilanego urządzenia, - gniazdo USB B mini Canon - do ładowania baterii, - w komplecie dwufunkcyjny kabel USB A męski - B mini Canon męski - do ładowania / zasilania urządzenia oraz do ładowania samej baterii poprzez gniazdo USB w komputerze, - wymiary: 70mm x 36mm x 22mm, - waga: 75g, - wystarcza do ładowania 7-10 baterii w zależności od typu i stopnia ich naładowania, - ładowanie ostatniej możliwej baterii (dziesiątej) trwa ok. 3 godz. - samo urządzenie ładuje się z ładowarki sieciowej 3 godz., z USB 2 godz. - pojemność prawie dwukrotnie większa niż baterii w papierośnicy Joye 501/306, która (nowa) ładuje 5 całkowicie rozładowanych baterii *), - moim zdaniem dobrze jest sformować akumulator PP-07 (pierwsze ładowanie urządzenia 8-14 godzin). ________ *) Muszę tu dodać po kilku dniach używania papierośnicy Joye, że mimo dwukrotnego formowania jej baterii nie udało mi się naładować więcej baterii Joye 501 niż 3 i mniej więcej pól czwartej. Może to się jeszcze poprawi. Ostatnio edytowane przez Piotr_M ; 13-09-2009 o 21:52 |
|
| |||||||||||
| |||||||||||
|
"Baterią USB" nazywamy też urządzenie, które zastępując "normalną" baterię e-papierosa, zasila grzałkę atomizera z portu USB przez kabel, czasem z buforującym pośrednictwem akumulatora umieszczonego w tym kablu. Oczywiście czym innym jest "bateria uniwersalna USB" (magazyn energii), o której pisze Komedyjka. Chodzi mi o tę pierwszą. Bateria USB do DSE901 nie zawiera żadnego akumulatora ani nie ma bufora. Użytkownicy wielokrotnie zwracali na forach uwagę na to, że bateria ta ma źle wykonane wyjście kabla z osłonki diody. W osłonce jest ciasny otwór, przez który wychodzi kabel, ale jest to miejsce, w którym kabel szybko ulega przełamaniu. Lutowanie kabla jest kłopotliwe, bo przewody są bardzo cienkie, delikatne, lepiej go uniknąć. 1. W obydwu moich bateriach USB osłona kabla znajdowała się na zewnątrz osłonki diody, a powinna przechodzić przez otwór. Gołe przewody ocierały o twardą osłonkę diody. Przeciągnąłem więc (trudna i delikatna operacja) osłonkę kabla przez otwór w osłonie diody. Najpierw podważyłem osłonkę diody nożem i nieco ją wysunąłem z rurki baterii, a potem końcem cienkiego spinacza przepychałem osłonę kabla przez otwór tak długo, aż przeszła na drugą stronę. Zwracałem uwagę na to, żeby nie uszkodzić przewodów. Miernikiem (omomierzem) sprawdziłem, czy nie spowodowałem zwarcia. Kiedy osłona kabla znalazła się po drugiej stronie osłony diody, chwyciłem ją kleszczykami i wyciągnąłem jeszcze ok. 3 mm. Wcisnąłem osłonkę diody do rurki baterii. 2. Żeby jeszcze lepiej zapobiec przełamywaniu kabla w tym miejscu (co grozi m.in. uszkodzeniem źródła zasilania - USB w komputerze albo innego zasilacza z wyjściem USB) zrobiłem prostą (że nie powiem prymitywną) sprężynkę z dość grubego spinacza powleczonego tworzywem, a następnie na mocny wcisk założyłem drut na rurkę baterii i wetknąłem kabel w zaczep zrobiony na końcu drutu. Ślicznie to nie wygląda, ale działa. Baterii USB używam tylko w domu, więc wygląd nie ma dla mnie znaczenia. Załączam zdjęcia. Nie wiem, jak wygląda wyjście kabla w bateriach USB innych modeli, ale domyślam się, że podobnie, więc może się to przydać nie tylko właścicielom baterii USB do DSE901. A swoją drogą dziwię się, że producent nie pomyślał o takim zabezpieczeniu. Amatorskie podejście do produktu. Przecież jest to rozwiązanie typowe we wszystkich kablach elektrycznych (zwykle zamiast sprężynki stosuje się zapobiegającą przełamaniu kabla osłonę z gumy lub innego tworzywa). ![]() Ostatnio edytowane przez Piotr_M ; 06-10-2009 o 18:20 |
|
| |||||||||||
| |||||||||||
|
A ja polecam taką ładowarkę za $4,50 z darmową wysyłką AA Battery Powered Emergency Charger for iPod iPhone - eBay (item 220481045436 end time Oct-14-09 20:34:43 PDT) |
|
| |||||||||||
| |||||||||||
|
zużyta bateria lub uszkodzona,czy można ją wykorzystać jako połączenie bezpośrednie między USB a atomizerem i dalej korzystać będą oczywiście przywiązany do jednego miejsca. Czy ktoś ma na to pomysł?
|
|
| |||||||||||
| |||||||||||
| Witam z zaświatów... Czy na tej baterii przy prądzie wyjściowym 1000mA da się równiez palic na kibelkach? Mam taką samochodową (tzn. z takim prądem wyjściowym) i mnie odcina zabezpieczenie prądowe. Pozdrawiam, Marek. |
|
| |||||||||||
| |||||||||||
|
W moim aucie kibelek bezpośrednio nie działa. Ale jest na to sposób - przez huba działa ![]() Dodano 23.01.2010. Wczoraj paliłem w aucie na kibielku przez huba. Odłożyłem po paru machach i po chwili czuję, że coś śmierdzi. Bateria działała samoczynnie. Dzięki nie zdążył mi paść atomek.
Ostatnio edytowane przez tomba ; 23-01-2010 o 11:31 |
|
| ||||||||||||
| ||||||||||||
|
Mam taka baterie PP-07 Mobile Power Pack i jeden problem z nia lub z bateryjka na kablu. Czasem używam ja jako źródło napięcia dla dwóch bateryjek usb i tu problem, obie baterie Trendy: jedna TR108 i ta działa super, natomiast TR808 natychmiast odcina PP-07, na hubie nie próbowałam bo jeden który w domu miałam gdzies mi zaginał, ale próbowałam przez przedłużacz usb i to samo Próbowałam tez wymianę baterii - jadąc z całym oprzyrządowaniem do stoiska Trendy i tu zonk - Pani pozwoliła mi przetestować kilka bateryjek i kazda dawała ten sam efekt ![]() Macie moze jakis pomysł co moze byc przyczyna i jak ja obejsc? Przy okazji chciałam sie przywitac serdecznie i na Tym forum Ostatnio edytowane przez mkk ; 23-01-2010 o 12:20 |
|
| ||||||||||||
| ||||||||||||
|
No ja też kombinowałem jak by tu pykać na baterii USB. Niby proste, ale mi czegoś brakowało. Tzn. dym fajny, ale np. nie można stosować hubów. Poza tym mam usb w takim miejscu, że kabelek ledwo starczał. Poza tym wyczytałem, że USB dostarcza 5V i 500mA. Spróbowałem więc podłączyć baterię do sieciówki z HTC (5V 1000mA) : ![]() no i efekt jest zniewalający Chmura niesamowita, moc podobnież. Jednak działa tylko na atomku (Mild Pure), kartomizer nie łapie -pewnie wyjaśni to scob lub poli ![]() Edit : Właśnie sobie pomyślałem, że Ameryki nie odkryłem - przecież standardowa ładowarka do ep ma właśnie taką budowę i podejrzewam, że moc identyczną. Ostatnio edytowane przez Adonay ; 07-07-2010 o 10:08 |
![]() |
| Bookmarks |
| Tagi |
| 208, 808, atomek, bateria, baterie, cały, colinss, dse, ego, forum, janty, joye, kibelek, mini, mocny, pen, poradnik, problem, sklep, trendy, trendy 808, usb, zestaw, ładowanie, ładowarka, śmierdzi |
| Narzędzia wątku | |
| Wygląd | |
| |