| |||||||
| Rejestracja | Blogi | FAQ i Regulamin | Arcade | Kalendarz | Szukaj | Dzisiejsze posty | Zaznacz wszystkie fora jako przeczytane |
| Zdrowie, Bezpieczeństwo i E-Palenie dyskusje o wpływie e-palenia na zdrowie i bezpieczeństwo |
![]() |
| | LinkBack (7) | Narzędzia wątku | Wygląd |
|
| |||||||||||
| |||||||||||
| Cytat:
Druga sprawa - w tabeli mamy GP razem z glikolem ksylenowym - stąd te wiadomości o działaniu rakotwórczym i silnej toksyczności. One dotyczą glikolu ksylenowego (choć też nie wszystkie źródła będą to potwierdzać). Trzecia sprawa - tabelka przygotowana jest 7 lat temu i pozostawiona sama sobie. Nie wiem czy dr Różański dziś nie napisałby czegoś o GP precyzyjniej. I wreszcie - sprawa #4 - gdyby GP był tak straszny, jak w tabelce Henryka, to amerykańskie FDA na pewny nie uznałoby tego glikolu za bezpieczny (a ma oznaczenie GRAS - Generally Recognized As Safe - Uznawany ogólnie za bezpieczny). I na koniec - być może nie jest zupełnie bezpieczny, ale na pewno zdrowszy niż analogi.
__________________ blog Starego Chemika |
|
| ||||||||||||
| ||||||||||||
|
Dziękuje Ci drogi Chemiku. Jak zawsze,odkąd czytam twoje posty, są one rzeczowe i przystępnie napisane,bez zbytniego wazeliniarstwa i i ślepego hurrra optymizmu. Pozdrawiam i mam nadzieje ,że będziemy mogli pogadać na poznańskim spotkaniu. Postaram sie przyjść ,lub chociaż wpaść na godzinkę
|
|
| |||||||||||
| |||||||||||
|
Nie ma za co, Lemurze - staram się pisać to, co wiem. Zdaję sobie sprawę, że nie wiemy do końca jak działa to, co wdychamy. Wiem jedno - jest to mniej szkodliwe niż to, co wdychałem przez 35 lat. Aha - jeszcze jedno wyjaśnienie - moje familiarne odnoszenie się do Henia Różańskiego spowodowane jest tym, że los nas kiedyś zetknął - wiele lat temu uczyłem go chemii, gdy studiował biologię na UAM
|
| |||||||||||
| |||||||||||
|
A FDA uznało nie szkodliwość, czy przegrało w procesie ?
|
|
| ||||||||||||
| ||||||||||||
|
Odpowiedź znajdziesz tutaj > http://forum.e-palarnia.pl/newsy/79-....html#post3504 |
|
| |||||||||||
| |||||||||||
| Cytat:
Z tego co zrozumiałem w poście SteryChemik, to, że FDA uznało GP za nie szkodliwy. Ale z tego co czytałem, co podałeś mi linka (czytałem wcześniej), FDA przegrało w procesie przez co musiało uznać PG za nie szkodliwy. Jeżeli źle zrozumiałem, najmocniej przepraszam. Chciałbym się mylić |
|
| |||||||||||
| |||||||||||
| W sprawie GP nie było procesu - po prostu musieli uznać wyniki badań, bo nie było żadnych wyników podważających te konkluzje.
|
| |||||||||||
| |||||||||||
| Cytat:
Czy sprawa nie dotyczyła się przede wszystkim GP ? FDA jest restrykcyjna co do przepisów, chcą mieć wszystkie badania. Gdyby FDA miała ostateczny głos (bez żadnych odwołań), to moim zdaniem by zakazali sprzedaży "takiego produktu". FDA była przeciwko e-p. Tyczy się badań, pewnie $ itpAle na szczęście i Nam(europejczykom) przegrali proces ![]() Tak ja to zrozumiałem. |
|
| |||||||||||
| |||||||||||
| Jak ktoś jeszcze nie jest przekonany co do bezpieczeństwa stosowania tej substancji to tutaj: encyklopedia leków wystarczy sobie ją wpisać jako składnik i od razu jest pełna lista leków które zawierają ją w swoim składzie. Swoją drogą to ciekawe, że pijemy np. syrop na gardło i od razu mamy w głowie zakodowane, że jeśli to lek to na pewno w jego składzie nie ma żadnych substancji szkodliwych, a tutaj proszę… można napotkać na nieprzyjemną niespodziankę (nie pisze tego odnośnie glikolu tylko tak ogólnie). |
![]() |
| Bookmarks |
| Tagi |
| atomizer, badania, e-liquid, e-palarnia, ego, fda, forum, gliceryna, glikol, glikol propylenowy, intellicig, liquid, liquidy, model, nikotyna, peg, pen, pomoc, problem, producenci, skład, smuke, wkłady, zdrowie |
| Narzędzia wątku | |
| Wygląd | |
| |
LinkBacks (?)
Linki zwrotne tego tematu: http://forum.e-palarnia.com/zdrowie-bezpieczenstwo-i-e-palenie/101-glikol-propylenowy-jest-sk-adnikiem-wielu-lekarstw.html | ||||
| Dodane przez | For | Type | Data | |
| glikol co to jest - Szukaj w Onet.pl | This thread | Refback | 21-04-2012 22:05 | |
| E glikol propylenowy - Szukaj w Onet.pl | This thread | Refback | 30-01-2012 14:42 | |
| glikol propylowy - Szukaj w Onet.pl | This thread | Refback | 24-01-2012 20:12 | |
| Stary Chemik bloguje chmurząc z e-papierosa - E-Palarnia - Wszystko o Elektronicznych Papierosach - Tematyczne forum o e-paleniu i e-papierosach | This thread | Refback | 09-11-2011 17:43 | |
| apteka glikol propylenowy - Szukaj w Onet.pl | This thread | Refback | 07-11-2011 06:40 | |
| Google INTERIA.PL - szukaj: glikol | This thread | Refback | 28-02-2010 23:33 | |
| Google INTERIA.PL - szukaj: glikol | This thread | Refback | 20-08-2009 07:35 | |