| |||||||
| Rejestracja | Blogi | FAQ i Regulamin | Arcade | Kalendarz | Szukaj | Dzisiejsze posty | Zaznacz wszystkie fora jako przeczytane |
| Zdrowie, Bezpieczeństwo i E-Palenie dyskusje o wpływie e-palenia na zdrowie i bezpieczeństwo |
![]() |
| | LinkBack (2) | Narzędzia wątku | Wygląd |
|
| |||||||||||
| |||||||||||
|
Przykłady jak sobie dobrać moc e liquidu w zależności jakie mocne papierosy tytoniowe się paliło, przydatne dla początkujących przy zakupie e liquidu: e liquid o mocy (zawartości nikotyny) 2 mg (0,2%) to odpowiednik papierosa o zaw. nik. - 0,1 mg/papieros 4 mg (0,4%) - 0,2 mg/papieros 6 mg (0,6%) - 0,3 mg/papieros 8 mg (0,8%) - 0,4 mg/papieros 11 mg (1,1%) - 0,55 mg/papieros 14 mg (1,4%) - 0,7 mg/papieros 16 mg (1,6%) - 0,8 mg/papieros 18 mg (1,8%) - 0,9 mg/papieros 24 mg (2,4%) - 1,2 mg/papieros 36 mg (3,6%) - 1,8 mg/papieros Powyższe wartości należy traktować orientacyjnie, ponieważ ilosć nikotyny jaką organizm wchłania z papierosa "analogowego" jest różna, w zależności od wielu czynników, m inn. od zastosowanej technologii w jego produkji. Moc e liquidu (zawartość nikotyny) np. 18 mg (1,8% nikotyny) jest zawsze podawana w przeliczeniu na 1 ml e liquidu. |
|
| ||||||||||||
| ||||||||||||
|
nikotynę można zawsze przedawkować bez względu na moc liquidu zajmie to odpowiednio mniej lub więcej czasu Ostatnio edytowane przez szczuro ; 27-07-2009 o 12:16 |
|
| |||||||||||
| |||||||||||
|
Szczuro ma rację. Wybór mocy liquidu to jedno, a drugie, to ile czasu będzie się spędzać z e-papierosem. Ja już ograniczyłem moc do medium, ale jak za długo sobie pozwolę, to chodzę naładowany jak automat. Oczywiście info Lesmie ma znaczenia dla początkujących, ale muszą też pamiętać, by nie przeginać z czasem palenia. E-papieros jest za dobrym wynalazkiem i czasami brakuje hamulców, by wreszcie go odłożyć.
|
|
| |||||||||||
| |||||||||||
|
Oczywiście że można przedawkować jak się za dużo pali, co w przypadku e papierosów nie jest trudne, ale takie orientacyjne, porównawcze zestwienie, ułatwi początkującym trafić w swoją moc, którzy mogą być na początku zagubieni w tym jak mocny e liquid kupić, no i nie krzywić się po zakupie, eeech za mocne to, to, albo że za słabiutkie.
|
|
| |||||||||||
| |||||||||||
|
Ja bym tylko dodał, że w przypadku e-palenia wchłaniamy prawie 98% zawartej we wkładzie nikotyny. Natomiast w przypadku analogów jest to wartość między 40%-50%. Tak więc nawet mniejsza dawka e-nikotyny szybciej działa na nasz organizm. Jest to spowodowane faktem, iż substancje smoliste, które wdychamy z analogów blokują częściowo wchłanianie się nikotyny w organizmie.
__________________ ECIS-SHOP |
|
| |||||||||||
| |||||||||||
|
Od dłuższego czasu nie przekraczam w liquidzie 11 mg, a najczęściej jest to 6 mg. Okazało sie, że moje uzależnienie nie zależy od nikotyny, ale od odruchowych czynności związanych z paleniem, wdychaniem dymu itp. Moim zdaniem odejście od nikotyny jest o wiele łatwiejsze, niż się sądzi. Natomiast od odruchów już nie jest takie łatwe, a czasem w ogóle niemożliwe. Warto więc oddzielać problemy "nikotyny" i "palenia samego w sobie".
|
|
| ||||||||||||
| ||||||||||||
|
Trochę przewrotnie napiszę, że wolę silny liquid (36); dzięki temu wykonuję parę zaciągnięć za jednym razem po czym odkładam e-p i wracam do swoich zajęć. Wadą jest to, że dość łatwo jest przesadzić i poczuć się nieswojo (so to say). Igramy z ogniem inhalując nikotynę... ![]() Natomiast jeżeli wolisz delektować się e-p `pykając' powoli przez dłuższy czas, np. czytając książkę, zapewne średni lub słaby liquid będzie lepszy aby uniknąś skumulowania nikotyny. |
|
| |||||||||||
| |||||||||||
| Cytat:
Cytat:
W ten sposób można oczywiście popełnić każde głupstwo. Nikotyna na szczęście się nie kumuluje tak jak niektóre leki. Alkaloid ten jest szybko rozkładany i usuwany przez organizm. Trzeba by bardzo dużą dawkę przyjąć za jednym zamachem (np. wypić butelkę liquidu albo szybko wypalić wiele papierosów jednocześnie trzymanych w ustach), tak żeby organizm nie zdążył z samooczyszczaniem się. Dość trudne do wykonania, przyznasz. Palacze tytoniu mają daleko rozwiniętą tolerancję na nikotynę, dlatego dawki, które by zatruły niepalacza (np. zaledwie jeden papieros tytoniowy, ale wypalony szybko, zaciągnięciami raz za razem), są dla nałogowego palacza zupełnie niegroźne. Mechanizm ostrzegawczy i ochronny zatrucia, czyli - mówiąc dokładnie - zespół objawów zatrucia (ślinotok, nudności, wymioty oraz drżenie kończyn zarówno dolnych jak i górnych, drgawki lub przykurcze mięśniowe, bladość skory, pocenie się, a zwłaszcza biegunka) jest jednak tak wyraźny, że praktycznie uniemożliwia dalsze zatruwanie się przez palenie, chyba że ktoś naprawdę chce się tym sposobem zatruć i popełnić samobójstwo. Ale po co? Znam przyjemniejsze sposoby. Przede wszystkim mamy głowę, w której powinien znajdować się mózg, a ten jest przeznaczony między innymi do myślenia. Działa też instynkt samozachowawczy. Ostatnio edytowane przez Piotr_M ; 02-10-2009 o 23:33 |
|
| |||||||||||
| |||||||||||
| Cytat:
W każdym bądź razie, po przeczytaniu Twoich postów przejąłem się i stwierdziłem, że jednak nie będę przeginał. Co prawda czekam na liquid od Pudelka, który wspólnie zakupiłem ze Szczuro (28mg), ale poważnie traktując Twoje rady załatwiłem sobie od Meg Ecopure do rozcieńczania. Oczywiście spróbuję jak działa 28, ale potem rozrobię. |
|
| |||||||||||
| |||||||||||
|
Wiesz, ja to piszę z własnego cholernego doświadczenia. Do dziś pamiętam, jak się zatrułem (analogami oczywiście), kiedy miałem naście lat. Teraz na początku e-palenia wpadłem w taki zachwyt, że nie muszę smrodzić dymem, że ciągnąłem e-papierosy jeden za drugim. Pod koniec dnia trochę mi zaszumiało w głowie, to był sygnał, że przeginam. Nie żebym miał zaraz rzygać, ale czułem, że jest tego za dużo. Zrobiłem taką próbę: nauczyłem żonę napełniania wkładów i poprosiłem, żeby mi przygotowywała kartrydże na cały dzień do wszystkich papierosów, notowała, co leje, ale mnie o tym nie informowała. Przez trzy dni lała tylko beznikotynowe. Nie wiedziałem o tym, mimo to paliło mi się i żyło świetnie. Dałem się nabrać, bo ona ma głowę nie tylko do rozdzielania uszu. Teraz dla kurażu czasem zapalę 6-miligramowy liquid, czasem 11. Wystarcza. Jestem pewien, że nasz nałóg nie polega wyłącznie na uzależnieniu od nikotyny. Można spokojnie, bezboleśnie zmniejszyć dawki, zwłaszcza jeśli się jest osobnikiem niewyjmującym papierosa z ust, jak ja. Wszystko jest w głowie (i pewnie w genach). Jak wiesz, że mała dawka, to cię ciągnie do dużej. Ale jak nie wiesz, to może nie trzeba jej wcale... |
![]() |
| Bookmarks |
| Tagi |
| 510, baza, cały, colinss, dla początkujących, dura, e-fajka, e-fajki, e-liquid, e-palarnia, e-papierosy, ecopure, ego, fajka, fajki, joye, joye 510, kartridż, kop, liquid, liquidu, liquidy, m401, mięta, mocny, nikotyna, papierosy, quot, słaby, tytoniowy, wybór, zdrowie |
| Narzędzia wątku | |
| Wygląd | |
| |
LinkBacks (?)
Linki zwrotne tego tematu: http://forum.e-palarnia.com/zdrowie-bezpieczenstwo-i-e-palenie/117-jakiej-mocy-kupiae-e-liquid-eby-nie-przedawkowaae-nikotyny.html | ||||
| Dodane przez | For | Type | Data | |
| moc e-papierosa hgh - Szukaj w Onet.pl | This thread | Refback | 14-03-2012 05:44 | |
| E-liguid - Szukaj w Onet.pl | This thread | Refback | 26-10-2011 18:23 | |