| |||||||
| Rejestracja | Blogi | FAQ i Regulamin | Arcade | Kalendarz | Szukaj | Dzisiejsze posty | Zaznacz wszystkie fora jako przeczytane |
| Zdrowie, Bezpieczeństwo i E-Palenie dyskusje o wpływie e-palenia na zdrowie i bezpieczeństwo |
![]() |
| | LinkBack (1) | Narzędzia wątku | Wygląd |
|
| |||||||||||
| |||||||||||
|
Witam. Dzisiaj stojąc na przystanku 'podsłuchałem' rozmowę pewnych ( na oko ) gimnazjalistów. Jeden z nich 'chwalił się', że pali papierosy i jakich on tam nie palił. Drugi odpowiedział, że on nie pali ponieważ od papierosów się*nie rośnie. Szczerze mówiąc to zaciekawiło mnie to. Już kilka razy to słyszałem, zawsze jednak osoba mówiła że 'tylko tak słyszała'. Czyżby nikotyna bądź któryś z innych związków zawartych w analogach ( a może i nawet w ep ) powodował hm... blokowanie wydzielania somatotropiny? Ktoś*coś*wie na ten temat? Nigdzie w internecie żadnych wzmianek o tym nie znalazłem. Pozdrawiam DevonSix |
|
| ||||||||||||
| ||||||||||||
|
Jakoś nie zauważyłem tego objawu Paliłem ponad 12 lat i mam teraz 2m
__________________ ### Nauczyłem się jednego, nie "ciągnę" byle czego ### Janty eGo / KR 808D-1 / Joye Stick V3 / King M401 / Cigare Elite 150 / TANK 1100 SOLO / Cała masa innych gratów... Wirtualny Hel |
|
| ||||||||||||
| ||||||||||||
|
Spójrz na mnie palę od 2klasy podstawówki i mam w porywach 165 cm ![]() Z tego co wiem, to substancje smoliste blokują *coś* w przysadce mózgowej co odpowiada za hormon wzrostu. I coś w tym jest Ale mi to nie przeszkadza - Napoleon Bonaparte też był niski |
|
| ||||||||||||
| ||||||||||||
|
Nie jestem lekarzem ale moim zdaniem palenie papierosów w młodym wieku napewno zaburza prawidłowy rozwój organizmu co może mieć wpływ między innymi na wzrost. |
|
| ||||||||||||
| ||||||||||||
|
ja moge potwierdzic to co napisal Quasi - tez mam kolege co palil od 1 klasy podstawowki po jakies 2 paczki caro /wtedy/ i teraz tez nie jest za wysoki - tez tak okolo 160 cm wzrostu - oczywiscie sa odstepstwa od tej reguly, ale to tak jak w kazdej dziedzinie zycia - np niby palacze zyja krocej - a znalem takich co i 100 dozyli - wiec tu tez sa uwarunkowania genetyczne i rozne tam takie - lekarzem nie jestem, wiec po doktorsku nie odpowiem - i na forum lekarzy vel doktorow nie doswiadczysz obecnie - zwineli interes poki co |
|
| ||||||||||||
| ||||||||||||
| Cytat:
![]() Paliłem od 8 klasy podstawówki, juz tak "na serio" I wyrosłe ze mnie kawałek "chłopa" A rozwinąłem się też w pewnych partiach. Tyle, że nie wychowywałem się przed kompem, czy pod blokiem z jabolem w kieszeni. Uprawiałem kajakarstwo i pewnie to pozwoliło mi na prawidlowy rozwój. A nawet miejscami dużo powyżej średniej ![]() Nie twierdzę, że analogi nie szkodzą. Ale na wzrost? Większość rówieśników analogowało (takie czasy byly) ale jakoś rośli dość konkretnie. No ale wtedy papierochy były "zdrowsze" dosłownie, nie w przenośni. |
|
| |||||||||||
| |||||||||||
|
No dobra, ale czy ktoś się nie zastanawiał co dokładnie może to powodować? Nikotyna? Subst. smoliste? Niedotlenienie? @eser: lol ![]() Pozdrawiam Dev |
|
| ||||||||||||
| ||||||||||||
|
Pewnie wszystko po trochę. No i zauważ "drobny" fakt: co zawierały papierochy dawniej, przed wejściem do nas zachodnich firm, a co obecnie. Dawniej papierosy nie były aż tak szkodliwe jak obecnie. Tzn były, zawsze, ale porównując obecną paletę chemii w papierosie, z tą jaka była kiedyś, można wysnuć pewne wnioski. |
![]() |
| Bookmarks |
| Tagi |
| davidoff, ego, fajki, forum, king, nikotyna, papierosy |
| Narzędzia wątku | |
| Wygląd | |
| |
LinkBacks (?)
Linki zwrotne tego tematu: http://forum.e-palarnia.com/zdrowie-bezpieczenstwo-i-e-palenie/1571-papierosy-a-wzrost.html | ||||
| Dodane przez | For | Type | Data | |
| e-ni.pl | This thread | Refback | 09-05-2010 23:18 | |