| |||||||
| Rejestracja | Blogi | FAQ i Regulamin | Arcade | Kalendarz | Szukaj | Dzisiejsze posty | Zaznacz wszystkie fora jako przeczytane |
| Zdrowie, Bezpieczeństwo i E-Palenie dyskusje o wpływie e-palenia na zdrowie i bezpieczeństwo |
![]() |
| | LinkBack (1) | Narzędzia wątku | Wygląd |
|
| ||||||||||||
| ||||||||||||
|
Witam serdecznie. Dlugo sie zastanawialem nad tym tematem ale doszedlem do wniosku , iz takie "mini kompendium" nowicjuszom sie przyda. Czytajac temat o drogach oddechowych przy poczatkach e-palenia znalazlem informacje typu wydzielina w oskrzelach(tudziez pospolicie nazywany ogol "flegma"), "katarek" etc etc. Informacje iscie wazne leeeecz wroce do tematu. Zaczalem e-palic jakies 14 dni temu. Wydzielinka owszem pojawila sie szybko bo juz po 2 dniach od odstawienia analogow. Odkrztuszanie wydzieliny bylo dosyc nie przyjemna sprawa. Dzien pozniej doszedl slawetny "e-katar". Meczylem sie z tym grubo ponad dydzien gdyz mialem zanieczyszczone cale zatoki i niewiadomego pochodzenia kaszel,drapanie w gardle etc etc. Z dnia na dzien bylo coraz gorzej. Noca kaszlalem niemilosiernie. Wydzielina z nosa z dnia na dzien gestniala i przeszla przez wszystkie kolory teczy. Od krystalicznie przezroczystej do brunatnej upeckanej krwia. Tak samo "mela" odkrztuszana z gardla. Postanowilem pojsc do lekarza , azeby nie katowac organizmu dluzej takim stanem rzeczy. Po dzisiejszej wizycie efekt jest taki : przewlekle ostre zapalenie zatok czolowych,skroniowych i szczekowych. Owszem byly to pewne konsekwencje e-palenia ale w wiekszosci byla to moja glupota. Odstawienie analogow moze wywolac w/w objawy na poczatku, lecz nie w tak mocnym stopniu jak u mnie. Glupota bylo to, iz dobilem organizm zbytnio wychladzajac klimatyzacja, wiatrakami oraz skapym odzieniem. Na leki bedzie trzeba wydac grubo ponad 2 stowy.Od miesiaca do poltora kuracji tabletkami oraz spray'em do nosa. W momencie gdy terapia nie pomoze, jednym z medykamentow (spray'em do nosa) bedzie trzeba faszerowac sie minimum pol roku, azeby wyeliminowac przewlekle ostre stany zapalne. Takze drodzy e-palacze... Nauczony wlasna glupota i bledem przestrzegam Was, abyscie zadbali bardziej o organizm przy tym naszym "e-katarku". Powiklania owszem rzadko sie zdazaja ale nigdy nie wiadomo na kogo padnie Ostatnio edytowane przez scob ; 17-08-2010 o 09:31 |
|
| |||||||||||
| |||||||||||
|
Pale już od paru miesięcy i zapewniam że nic mi nie dolega .pozd Michał |
|
| ||||||||||||
| ||||||||||||
|
Z e-papierosami jest podobnie jak z analogami. Jesteś chory - nie pal. Trzeba bardzo uważać by nie "pić" liquidu. To podrażnia drogi oddechowe 10x bardziej. Czasem wystarczy odpowiedni e-fajek.
__________________ E-CIG TUBE - Elektroniczne Papierosy INFO Wideo artykuły, wideo poradniki, nowości... http://elektroniczne-papierosy.info |
|
| ||||||||||||
| ||||||||||||
| Cytat:
Jakby picie liquidu wpływało na drogi oddechowe, to z każdym kęsem jedzenia i picia dusilibyśmy się. Można podrażnić gardło, a i tak najczęstszą przyczyną podrażnienia jest przesuszenie śluzówek. |
|
| ||||||||||||
| ||||||||||||
|
W każdej instrukcji e-fajka masz, że e-liquid dostający się do ust/gardła w płynnej postaci podrażnia śluzówkę i drogi oddechowe. Wystarczy popytać ludzi, którzy e-papili podczas bolącego gardła.
__________________ E-CIG TUBE - Elektroniczne Papierosy INFO Wideo artykuły, wideo poradniki, nowości... http://elektroniczne-papierosy.info |
|
| ||||||||||||
| ||||||||||||
|
No ja też po ponad 5 miesiącach e-palenia nie zauważyłem żadnych negatywnych skutków, ale takie informacje zawsze mnie niepokoją. Co do palenia, e-palenia czy wdychania czegokolwiek innego niż powietrza zbliżonego do temperatury ciała podczas bólu gardła zawsze je podrażnia, dlatego też byłbym sceptyczny co do takiej zależności o której piszesz EP INFO. Jak przekonam się na własnej skórze, to oczywiście gdzieś to opiszę. Co do mnie to w porównaniu z analogami ep mają tę przewagę, że mimo kopcenia jak smok nie mam tego uczucia bolącego, "nadjaranego" gardła i takiego ogólnego przepalenia, suchości w ustach (szczególnie rano) i wszystkich tego typu dolegliwości. Poza tym dość słaby ze mnie zawodnik do picia ze względów żołądkowych, a jak wiadomo analogi potęgują uczucie...nudności, to przy ep tego nie mam |
|
| ||||||||||||
| ||||||||||||
|
Szczerze powiedziawszy przez blisko dwa lata e-palenia nigdy nie przydarzyło mi się, by liquid którego się napiłem (a było to nie raz - bo z nie jednego pieca jadłem chleb), kiedykolwiek podrażnił mi gardło (raczej chwilowy nieprzyjemny smak). Przypuszczelnie by do tego doszło musiałoby go być zdecydowanie więcej niż zaciągnięcie i musiałby być po prostu połknięty. Przynajmniej u mnie naturalnym odruchem jest wytarcie języka w chuteczkę, więc to co dostaje się do gardła ze śliną jest już bardzo rozrzedzone i w śladowej ilości. Jak doskonale wiadomo glikol propylenowy na bazie którego jest większość liquidów, ma silne właściwości higroskopijne, co w skrócie oznacza, wysoki stopień wchłanialności wody przez jego cząsteczki - (wysuszania) śluzówek. W pierwszym okresie e-palenia, jak większość z e-palących, przeszedłem ból gardła z tym związany. Typowa reakcja organizmu na zmianę. Wypijanie większej ilości płynów i leki przeciwbólowe pomogły. Stałe korzystanie z e-petka podniosło próg "sygnalizowania" przez organizm i od tamtej pory nie miałem z tym problemu. Druga sprawa, że piję praktycznieprzez cały dzień. Nie mam także wątpliwości, że nasze śluzówki wciąż są suchsze od niepalących, ale odczuwamy to inaczej. Będę powtarzał do znudzenia - e-paląc powinniśmy wypijać większe ilości płynów, by stale nawilżać odcinek górny dróg oddechowych. Ostatnio edytowane przez poli123 ; 27-08-2010 o 20:53 Powód: lit |
|
| ||||||||||||
| ||||||||||||
|
A ja dopowiem że ludzie stanowczo za mało piją wody. 2 litry dziennie to minimum dla dorosłej osoby - i to nie ważne czy jest się palaczem, e-palaczem czy nie plącym. Im więcej pijemy tym lepiej dla naszych organizmów, każdy lekarz Wam to powie. ------ dodane o 22:02 --- wcześniejszy post dodany o 21:59 ----- Mimo że na portalu o odchudzaniu to warto przeczytać co daje nam Woda! Odchudzając się należy pić wodę | Odchudzam się ------ dodane o 22:03 --- wcześniejszy post dodany o 22:02 ----- i jeszcze jeden ciekawy artykuł o wodzie Woda- H2O - Przydatne informacje o wodzie- Artykuły sierpień 2008 -Woda, która daje życie |
![]() |
| Bookmarks |
| Tagi |
| 510, cały, e-fajka, e-liquid, fajka, glikol, glikol propylenowy, liquid, liquidu, mini, płyn, smak, słaby |
| Narzędzia wątku | |
| Wygląd | |
| |
LinkBacks (?)
Linki zwrotne tego tematu: http://forum.e-palarnia.com/zdrowie-bezpieczenstwo-i-e-palenie/1893-ostre-zapalenie-zatok.html | ||||
| Dodane przez | For | Type | Data | |
| bol zatok opinie - Szukaj w Onet.pl | This thread | Refback | 15-12-2011 19:27 | |