| |||||||
| Rejestracja | Blogi | FAQ i Regulamin | Arcade | Kalendarz | Szukaj | Dzisiejsze posty | Zaznacz wszystkie fora jako przeczytane |
| Zdrowie, Bezpieczeństwo i E-Palenie dyskusje o wpływie e-palenia na zdrowie i bezpieczeństwo |
![]() |
| | LinkBack | Narzędzia wątku | Wygląd |
|
| ||||||||||||
| ||||||||||||
|
Ponieważ na SB swojego czasu była dyskusja odnośnie ilości inhalowanej nikotyny, oraz jej wpływie na nasze zdrowie, bądź samopoczucie, polecam poczytać sobie ten artykuł ![]() To ile mamy w sobie tej nikotyny? Policzmy… Stary Chemik bloguje |
|
| ||||||||||||
| ||||||||||||
|
piękne wyliczenia. mam jednak pytanie czy nie powinno być tak tak jak z alkoholem że do (teoretycznego) wyliczenia stężenia bierze się pod uwagę płeć i masę ciała?
__________________ |
|
| ||||||||||||
| ||||||||||||
|
Podejrzewam ze do wyliczen przyjęto statystycznego , dorosłego człowieka rasy białej. I pewnie nie ma jakichś istotnych różnic miedzy płciami (bo na pewno byłoby to zaznaczone). Co do masy ciała na pewno różnice są , ale jak pisałem wyżej wydaje mi się że chodzi o przeciętnego kowalskiego/Kowalską w wieku ok. 30 l. o średniej budowie ciała...
|
|
| ||||||||||||
| ||||||||||||
|
A mnie się wydaje, że tu chodzi o coś innego alkohol jest zupełnie inaczej wchłaniany do organizmu niż dym. Jak wiadomo alkohol to płyn i ma do przebycia pewną drogę zanim dotrze do krwiobiegu i mózgu, a jak wiadomo nikotyna co było już nawet w naszym quzie dociera tam w przeciągu kilku sekund i zapewne w tym tkwi szkopuł. Masa ciała raczej nie ma tu nic do rzeczy, ale lekarzem nie jestem |
|
| ||||||||||||
| ||||||||||||
|
tak tylko dla osoby o wadze powiedzmy 50 kg i osoby 120 kg 50 mg nikotyny daje różne stężenia w organizmie. o to mi chodziło
__________________ |
|
| ||||||||||||
| ||||||||||||
| vel, ja wiem o co Ci chodziło odnosiłem się do postu kolegi bogdanor |
|
| ||||||||||||
| ||||||||||||
|
Jasny gwint! ![]() To z nikotyna jest jak z polowicznym rozpadem pierwiastkow?! Co my palimy? .A odnoszac sie do postow kolezanek i kolegow, to chcialbym nadmienic ze tak i alkohol jak i nikotyne mozna przyjmowac/zazywa w rozny sposow i w roznej postaci .
|
|
| ||||||||||||
| ||||||||||||
|
nikotyna nie jest PIERWIASTKIEM jest ZWIAZKIEM ktory rozpada sie w organizmie tzn "jest przerabiany" na inny zwiazek
__________________ moj e-papieros: L-Rider |
![]() |
| Bookmarks |
| Tagi |
| dyskusja, newsy, nikotyna, zdrowie |
| Narzędzia wątku | |
| Wygląd | |
| |