| |||||||
| Rejestracja | Blogi | FAQ i Regulamin | Arcade | Kalendarz | Szukaj | Dzisiejsze posty | Zaznacz wszystkie fora jako przeczytane |
| Zdrowie, Bezpieczeństwo i E-Palenie dyskusje o wpływie e-palenia na zdrowie i bezpieczeństwo |
![]() |
| | LinkBack (1) | Narzędzia wątku | Wygląd |
|
| ||||||||||||
| ||||||||||||
|
Starałem się znaleźć jakiekolwiek informacje lub reakcje astmatyków na e-palenie. Na angielskim forum znalazłem trochę niepokojącą wypowiedź (link)... Nie jestem astmatykiem, a ostatnio zostałem zapytany, gdyż okres świąteczny i ktoś chciał zrobić prezent dla palacza astmatyka... |
|
| ||||||||||||
| ||||||||||||
|
Osoba chora na astmę oskrzelową cokolwiek by nie inhalowała podejmuje spore ryzyko. Istotą choroby jest skurcz oskrzeli, który dokonuje się pod wpływem substancji syntetyzowanych i wydzielanych z wyspecjalizowanych komórek. Substancji, które syntetyzują te komórki (i wydzielają) u każdego z nas. Ale u osób bez astmy nie są one wydzielane w takich ilościach i w reakcji na te wszystkie czynniki, które prowokują napad u chorego. A na dodatek oskrzela osób bez astmy nie są aż tak wrażliwe na ich działanie. Czyli astma, to piorunująca mieszanka zwiększonego wydzielania mediatorów skurczowych i silniejszego ich działania na szczególnie wrażliwe komórki w ścianie dróg oddechowych. Gavin, który opisywał swój napad chyba choruje od dość dawna. Zwrócił uwagę na kilka spraw, na które tylko taki przewlekle chorujący uwagę zwróci. Dość bacznie obserwował organizm. Jak rozumiem stosuje on e-p od dawna. A skoro był to pierwszy taki jego napad (albo przynajmniej pierwszy o takiej ciężkości, bo chorzy drobnych, szybko ustępujących duszności nawet nie wliczają w obraz choroby), to chyba choroba nie ma w jego przypadku podłoża alergicznego. Cóż można radzić, jeśli cokolwiek można? Obawiam się, ze niewiele można doradzać, gdyż napady astmy mogą być wywoływane bardzo rozmaitymi czynnikami. Nawet uważane kiedyś za mające tło histeryczne przypadki napadów astmy po zobaczeniu alergenu w telewizji lub usłyszeniu w radiu (np osoba uczulona na antygeny sierści kota potrafiła dostać napadu astmy w wyniku zobaczenia w telewizji skradającego się kota) okazały się być prawdziwą reakcją będącą wynikiem działania substancji wydzielanych z mastocytów pod wpływem pobudzenia nerwowego, bez udziału alergenu. Czyli taki niewiarygodny efekt zareagowania komórek na reakcję antygen/przeciwciało ale... bez antygenu! E-papierosy dają wprawdzie tysiąckrotnie mniejsze narażenie na wdychanie substancji chemicznych. Ale niestety każda substancja, nawet bardzo bezpieczna dla osoby zdrowej, bez nadreaktywności oskrzeli może jednak tak bezpieczna dla osoby z astmą nie być. Niestety - chorzy na astmę absolutnie nie powinni palić tytoniu, ale też nie jest dla nich bezpieczne inhalowanie czegokolwiek, bo wszystko jest potencjalnie zdolne wywołać napad. Zaznaczę, ze nie jestem pulmonologiem, ale nie wydaje mi się, aby pulmonolodzy mogli znacznie zmienić naświetlenie tej sprawy.
__________________ Marek Li http://forum.e-palarnia.pl/blogs/marek-li/ Używam tylko IntelliCIG EVOlution z ECOpurem i... ...i nie mam zamiaru tego zmieniać! Ostatnio edytowane przez Marek Li ; 23-12-2009 o 12:43 |
![]() |
| Bookmarks |
| Tagi |
| astma, e-palenie, e-papieros, forum, health, media, papierosy, pierwszy |
| Narzędzia wątku | |
| Wygląd | |
| |
LinkBacks (?)
Linki zwrotne tego tematu: http://forum.e-palarnia.com/zdrowie-bezpieczenstwo-i-e-palenie/676-e-palenie-a-astma.html | ||||
| Dodane przez | For | Type | Data | |
| astma-papierosy - Szukaj w Onet.pl | This thread | Refback | 07-04-2012 01:05 | |