| |||||||
| Rejestracja | Blogi | FAQ i Regulamin | Arcade | Kalendarz | Szukaj | Dzisiejsze posty | Zaznacz wszystkie fora jako przeczytane |
| Zdrowie, Bezpieczeństwo i E-Palenie dyskusje o wpływie e-palenia na zdrowie i bezpieczeństwo |
![]() |
| | LinkBack | Narzędzia wątku | Wygląd |
|
| |||||||||||
| |||||||||||
|
Chciałam się zapytać czy może znalazł ktoś jakieś nowe wyniki badań nad e-paleniem? Przestraszył mnie ostatnio kolega (wieloletni palacz zwykłych papierosów), który zaczął wymieniać co co to za paskudztwo i, że nie ma żadnych badań na ten temat. Tak sobie myślę, że chyba bardziej "trujące" niż analogi to te e papierosy być nie mogą ( w najgorszym przypadku są tak samo niebezpieczne), ale może się mylę? Dodam również, że e palę zdecydowanie więcej, bo nie muszę opuszczać różnych pomieszczeń w celu wyjścia "na dymka". Może faktycznie coś się tam kumuluje w naszych organizmach? Może to i śmieszne pytanie, ale jeśli ktoś wie coś więcej nas ten temat (znalazł nowe artykuły, wyniki badań, opinie) to prosiłabym o podesłanie linków. Póki co zaciągnę się jeszcze kilka razy |
|
| ||||||||||||
| ||||||||||||
|
Polecam poczytać: na digicig.pl: - Zarzuty a fakty - Zdrowie art1 na blogach: - Półprawdy FDA - Artykuły krytykujące postawę FDA się mnożą - Glikole gliceryna rzecz o bazach e-liquidow - Cukrzyca, palenie tytoniu, używanie osobistych inhalatorów nikotyny (e-papierosy) l - Cukrzyca, palenie tytoniu, używanie osobistych inhalatorów nikotyny (e-papierosy) 2 - Nikotyna na forum: - http://forum.e-palarnia.pl/leksykon/...w-zdrowie.html - http://forum.e-palarnia.pl/leksykon/...d-badania.html Ostatnio edytowane przez judge ; 11-01-2010 o 13:39 |
|
| |||||||||||
| |||||||||||
|
No właśnie zapomniałam dodać, że chodzi mi tylko o nowe badania, bo te z forum już prawie na pamięć znam. Skoro w Polsce palenie e papierosów jest coraz popularniejsze to może ktoś prowadzi aktualnie jakieś badania. Dziękuję Judge |
|
| |||||||||||
| |||||||||||
|
Ale w sumie o jakich badaniach myślisz? Oddziaływania e-papierosa na ludzi? Na zwierzęta?
__________________ blog Starego Chemika |
|
| |||||||||||
| |||||||||||
|
Jakiekolwiek, bo obawiam się, że z tym e paleniem to będzie tak jak z masłem i margaryną- raz zdrowe, raz- niezdrowe. Skoro nieustannie mówi się o tym, że nie ma aktualnie wyników badań prowadzonych nad tym produktem. A przecież ktoś na pewno takowe prowadzi. Szczerze mówiąc bardziej zależy mi na wynikach badań o oddziaływaniu e papierosa na ludzi, ale jeśli przeprowadzają badania na zwierzętach to chętnie poczytam. I nie to, że jestem leniwa (choć trochę jestem;P). Czytałam już artykuły, które podał Judge, a także opinie i wywiady z Dr Murray Laugesen'em. Po prostu, jeśli ktoś znalazł coś nowego, godnego zainteresowania to prosiłabym, żeby tu wrzucił. Dziękuje |
|
| ||||||||||||
| ||||||||||||
|
Przeprowadzali badania na zwierzętach: Cytat:
|
|
| |||||||||||
| |||||||||||
|
Nie bardzo sobie wyobrażam, na czym badania mogły by polegać... Generalnie wiadomo (odnośne badania) inhalacje są stosowane w lecznictwie - nic się nie spala. Ważne jest to, żeby te nieliczne komponenty liquidów były znane, dopuszczone do stosowania i przede wszystkim CZYSTE. (to tak jak ze szczepionkami, lecznicze, ale zanieczyszczenia śladowe mogą być zabójcze) I tu jest rola państwa w tym wszystkim, żeby zabezpieczyło normy i egzekwowało ich przestrzegania - również badania/kontrole jakości liquidów, zanim zostaną rozlane i konfekcjonowane ! |
|
| ||||||||||||
| ||||||||||||
|
A'propos najnowszych badań to udało mi się znaleźć Laugesen M. Safety Report on the Ruyan e-cigarette Cartridge and Inhaled Aerosol . Christchurch, Nowa Zelandia, Health New Zealand Ltd, z 2008 roku.
|
|
| |||||||||||
| |||||||||||
|
Też już to czytałam, ale dziękuję bardzo judge. Jest zatem nadzieja, że będziemy mogli sobie "palić" aż do późnej starości I może rzeczywiście należy się skupić, nad wprowadzeniem norm (i ich przestrzeganiem) odnośnie składników e liquidów, jak wspomniał Airs.Skąd zatem taka nagonka w mediach - nie próbuj, bo to "świństwo" jeszcze nie sprawdzone. Skoro w porównaniu do zwykłych papierosów są o niebo zdrowsze? Czy faktycznie chodzi o interesy firm farmaceutycznych, koncernów tytoniowych i rządu z akcyzy? Jak zwykle ważniejsze niż zdrowie społeczeństwa... Czy dlatego nie naświetla się wyników tych badań, jako że ewidentnie wykazały, że e papierosy są po prostu zdrowsze i do niczego nie można się przyczepić? Ciągle ciężko mi uwierzyć, że "palenie" może być zdrowe, a przynajmniej nie rakotwórcze, stąd moje ciągłe wahania i prośby, aby nie przeoczyć żadnej nowinki odnośnie e papierosów |
|
| |||||||||||
| |||||||||||
| Cytat:
Podejrzewam jednak, ze sporo wody w Warcie upłynie zanim się tego doczekamy. Cytat:
Jasne, że chodzi o kasę, niewyobrażalnie wielką kasę. Zdrowie... eeee... przecież to czysty interes, aby ludzie umierali młodo - krócej się będzie płacić emerytury.Cytat:
Znamy mniej więcej oddziaływanie głównych składników na organizm. To już bardzo ważne - dla mnie wystarczyło, aby rzucić analogi. Cytat:
Analogi trują - to wiemy i mamy dowody. E-fajki nie zawierają substancji rakotwórczych - to też wiemy i mamy dowody. Reszta jest kwestią badań. My jesteśmy swoistymi królikami doświadczalnymi.
__________________ blog Starego Chemika |
![]() |
| Bookmarks |
| Tagi |
| badania, cały, e-fajki, e-palarnia, e-palenie, e-papieros, e-papierosy, ego, fajki, fda, forum, gliceryna, glikol, glikol propylenowy, health, naukowcy, nikotyna, opinie, papieros, papierosy, skład, tvn, zdrowie |
| Narzędzia wątku | |
| Wygląd | |
| |